Dežer: Sviđa mi se kajmak i rakija predsednika Nikolića

Dežer je, na prijemu priređenom povodom Dana Evrope, ocenio da je Srbija proteklih godina ostvarila ogroman napredak na evropskom putu. On je podsetio da su Evropska komisija i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, u aprilskom izveštaju, preporučili početak pristupnih pregovora, "naravno, ukoliko dogovori i reforme nastave da napreduju kao što se očekuje".

"Uvereni smo da se za Srbiju približava kritičan trenutak u procesu evrointegracija: 28. juna će 27 država članica EU odlučiti da li Srbija može da počne pregovore sa EU", rekao je Dežer.

"To bi bilo ogromno ostvarenje i značajno ohrabrenje za Srbiju... da s maksimalnom energijom nastavi put ka članstvu u EU. To neće biti lako ni brzo, ali zajednički cilj će jasno biti na vidiku", dodao je on.

Srbija, prema Dežerovim rečima, ima svoje mesto u zajedničkoj evropskoj budućnosti i u protekle četiri godine je postigla mnogo toga na putu ka članstvu u EU, a time što je dobila status kandidata potvrđeno je da je na dobrom putu u uspostavljanju stabilne demokratije, što uliva poverenje i tržištima i investitorima.

"Uz podsticaj nove vlade, dijalog Beograda i Prištine dostigao je novi zamajac, rezultirajući važnim sporazumima, uključujuhi onaj postignut 22. aprila, čija se implementacija sada očekuje", kazao je ambasador EU, kome u avgustu ističe mandat.

Dežer je istakao da je srećan i ponosan što je protekle četiri godine služio u Beogradu, "uprkos raznim izazovima", izrazio je zahvalnost narodu Srbije i dodao da odavde nosi brojne uspomene i da odlazi obogaćen kulturnim, istorijskim, ali i gastronomskim iskustvima, među kojima su svakako ajvar, kajmak, vino "Tamjanika" i rakija predsednika Tomislava Nikolića.

Prijemu u Kinoteci prisustvovali su predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić, predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić, ministri i drugi predstavnici Vlade, političkih partija, diplomatskog kora, verskih zajednica, medija i kulture.

Izvor: Kurir

Pogledajte još