NESTAŠICA: Apoteke prazne, ponestaje i insulin

Iz rafova polako nestaje i insulin, a već duže nema ni pojedinih diuretika, antibiotika, lekova za astmu i koagulaciju krvi, nekih medikamenata za terapiju osteoporoze...

Najveća u mreži, Apotekarska ustanova "Beograd“, sa 123 apoteke, prva je u četvrtak objavila poziv za javnu nabavku. Većina ustanova, međutim, raspisaće tendere tek krajem sledeće nedelje. Iako se lekovi posle mesec dana prekida u snabdevanju sada kupuju po hitnom postupku, prve isporuke mogle bi da se očekuju najranije za tri nedelje.

Lekovi se sada nabavljaju u količinama koje bi trebalo da budu dovoljne za naredna četiri meseca. Ali, kako se to sada prvi put radi putem tendera, s kojima mnogo iskustva nemaju ni apotekari, ni dobavljači, očekuje se da bi moglo da bude različitih problema koji bi usporili proceduru.

"Trenutno se preračunavamo koje količine lekova su nam potrebne za naredna četiri meseca", kaže za "Novosti" Nebojša Jorgovanović, predstavnik Udruženja državnih apoteka Srbije i direktor Apotekarske ustanove "Požarevac". "Upoređujemo potrošnju u prva četiri meseca prošle i istom periodu ove godine, jer su sada u izdavanje lekova na recept, o trošku osiguranja, uključeni i privatni apotekari. Veliki je problem, međutim, da dobavljači tako brzo prikupe dokumentaciju: bankarske garancije, potvrde MUP da nisu pod istragom i ostalo".

Apotekarska ustanova "Požarevac" za naredna četiri meseca kupiće lekove u vrednosti 220 miliona dinara. APU "Beograd", međutim, treba 10 puta više.

KOD PRIVATNIKA PUNI RAFOVI
U privatnim apotekama "Novostima" je u četvrtak rečeno da nestašice, osim onih preparata koji se privremeno ne proizvode - nema. Privatnici, za razliku od državnih apotekara, ne moraju da se snabdevaju centralizovano sve dok 50 odsto prometa ne ostvaruju preko recepta. Ugovore sa Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja dosad su potpisala 153 privatnika, sa oko 600 apoteka.

"Tender je raspisan, ali se naše zalihe polako tope", kaže dr Milana Dučić iz APU "Beograd". "Iz dana u dan Centar za informacije o lekovima prima sve više poziva, što je znak da pojedini lekovi, pored onih koji su bili deficitarni još prošle nedelje, sada ne mogu da se nađu u svim apotekama. Takva je, recimo, situacija sa insulinom. Još ga ima, ali ne može da se nađe u svim apotekama. Situacija sa snabdevanjem već postaje urgentna i trebalo bi što pre da nabavimo nove količine lekova".

U državnim apotekama trenutno nema leka „sinkum četiri“ za koagulaciju krvi, diuretika „spironolakton“ i „jurineks“, zatim antiagregacionog preparata „tiklodiks“, nema ni litijum-karbonata za terapiju psihičkih poremećaja, nedostaje i jedan lek za terapiju osteoporoze.

A davno su deficitarni i „durofilin“ i „aminofilin“ za lečenje astme, ali je za to razlog zastoj u proizvodnji ovih preparata.

Izvor: B92

Pogledajte još