Srpska fabrika u „gradu nauke“

Fabrika lekova vršačkog koncerna „Hemofarm“ u gradu Obninsk ,u Kaluškoj oblasti, biće svečano otvorena ove sedmice, u sklopu obeležavanja 50. godišnjice tog „grada nauke“, smeštenog u jednom od najperspektivnijih regiona Centralnog federalnog okruga.
Naša najveća farmaceutska kompanija, sa godišnjim prihodima od 235 miliona evra, koja se pozicionirala na istočnoevropskom i tržištima Zajednice Nezavisnih Država i Afrike i ima pogone širom Srbije, u Rusiji, Kini, Nemačkoj, a proizvode plasira i u SAD i u zemljama našeg regiona, odlučila se na taj potez posle više godina uspešnog rada na ruskom tržištu. Rusija sa više od 140 miliona stanovnika, za Hemofarm je najvažnije izvozno tržište u poslednjih 20 godina.
Projekat izgradnje na zemljištu površine deset hektara zadovoljio je i kriterijume Evropske banke za obnovu i razvoj, koja je odobrila kredit za gradnju od 22 miliona evra. Ukupna investicija iznosi više od 32 miliona evra. Prema direktoru predstavništva Hemofarma u Moskvi Goranu Židišiću, Ruska Federacija spada u grupu zemalja sa najintenzivnijim privrednim rastom u svetu, a za 20 godina rada na ruskom tržištu Koncern je uspeo da dostigne veoma značajnu poziciju, sa planom prodaje za 2006. godinu koji premašuje 50 miliona američkih dolara. Fabrika će, prema Židišiću, obezbediti Hemofarmu potpuno novi „imidž“ visokokvalitetnog ruskog proizvođača, a već za narednu godinu planirano je da više od 40 odsto Hemofarmovog prometa bude ostvareno lekovima proizvedenim u Obninsku. Nakon uvida u nekoliko ponuđenih lokacija, odlučeno je da se fabrika izgradi u industrijskoj zoni tog grada u Kalužskoj oblasti, na tromeđi Rusije, Ukrajine i Belorusije.
Budući da je nepunih sto kilometara udaljena od Moskve predstavlja najbližeg i najprivlačnijeg partnera glavnog grada Rusije. Obim investicija u kalušku privredu povećan je sa 180 miliona u 2000. do 400 miliona dolara u 2005. godini, a najveći ulagači prošle godine bili su Nemačka sa 39,9 odsto i Belorusija sa 32,7 odsto učešća u investicijama. Najavljeno je da će uz menadžment Hemofarma svečano otvaranje 26. jula najaviti predsednik Trgovinsko−industrijske komore Rusije Jevgenij Primakov, na čiju je preporuku u decembru 2002. godine pokrenut poduhvat izgradnje, a dva dana kasnije očekuju se opunomoćeni predstavnik ruskog predsednika za Centralni federalni okrug Georgij Poltavčenko i druge visoke zvanice iz privrednog života i vlada Rusije i Srbije. Tog dana, 28. jula, biće „presečena vrpca“ a nad nebom Obninska pojaviće se veliki balon sa natpisom „Hemofarm je otvoren!“. (“Pregled”)

Pogledajte još