Crvena zvezda smanjila na 2:1 u finalnoj seriji

BEOGRAD, 18. maja 2009. (Beta) - Košarkaši Crvene zvezde pobedili su u hali Pionir ekipu Partizana sa 63:58 (23:14, 12:18, 10:7, 19:18) i smanjili rezultat na 2:1 u finalnoj seriji plej-ofa Superlige.

Termin odigravanja četvrte utakmice, kako je novinarima rekao komesar lige Tihomir Bubalo, znaće se u utorak, a zavisi od toga kada će američki potpredsednik Džozef Bajden završiti posetu Srbiji, zbog čega je MUP mere bezbednosti podigao na najviši nivo.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Stiven Marković sa 15 poena, a Marko Marinović dodao je na to još 11 poena.

U ekipi Partizana najbolji strelac bio je Stefan Lazme sa 15 poena, dok je Milenko Tepić meč završio sa deset poena.

"Crveno-beli" su odlično počeli utakmicu i veoma brzo došli do dvocifrene prednosti (10:0), nedugo zatim i do vođstva od 12 poena (18:6).

U drugoj četvrtini Partizan je bio bolji, a u 16. minutu "crno-beli" su došli do prvog izjednačenja (28:28).

Ipak, košarkaši Crvene zvezde su, bolji šutem sa distance i zahvaljujući većem broju skokova sačuvali prednost do kraja prvog poluvremena.

Početak drugog poluvremena obeležila je loša igra obe ekipe, sa mnogo promašaja i grešaka.

U takvoj igri Partizan je imao priliku da dođe do prvog vođstva na utakmici, ali je kod rezultata 37:36 za "crveno-bele" Stefon Lazmi promašio zakucavanje.

Nešto veću prednost Zvezda je stekla pre kraj četvrtine, kada je Marković pogodio "trojku" za 44:38. Priliku da povećaju vođstvo "crveno-beli" su propustili u poslednjem minutu, kada su promašili tri od četiri slobodna bacanja.

Početkom poslednje četvrtine košarkaši Zvezde došli su ponovo do deset poena prednosti (49:39), ali je potom trener "crveno-belih" Svetislav Pešić dobio tehničku, a Partizan je nedugo zatim došao do izjednačenja (51:51).

(old_image)Partizan je do prvog vođstva na utakmici došao pogocima Tepića sa linije za slobodna bacanja (55:53), ali je zatim nesportsku ličnu grešku zaradio Novica Veličković, a Nemanja Bjelica je iz penala vratio prednost Zvezdi (58:55).

Aleksandar Rašić je 35 sekundi pre kraja meča pogodio koš i realizovao dodatno slobodno bacanja i primakao Partizan na 58:60.

U nastavku utakmice Bjelica je pogodio još dva slobodna bacanja, Tepić je u sledećem napadu izgubio loptu i "crveno-beli" su došli do zaslužene pobede.

Partizan: Tepić 10, Milošević, Rašić 6, Tripković 3, Veličković 5, Lazme 12, Aleksić, Vitkovac, Božić 2, Rakočević 4, Veseli 9, Vraneš 7.

Crvena zvezda: Kešelj 7, Roberts 4, Kikanović 7, Marković 15, Marinović 11, Nedović, Stević 2, Dragićević 2, Milošević, Štimac 7, Bakić 2, Bjelica 2.

Trener košarkaša Crvene zvezde Svetislav Pešić ocenio je da je pobeda nad Partizanom (63:58) u trećem meču finala plej-ofa Superlige plod dobrih odluka u odlučujućim trenucima.

"Pobeda je skup dobrih odluka, koje smo donosili i u napadu i u odbrani. Jednostavan posao je postaviti taktiku, ali problem je to sprovesti protiv tima koji se odlikuje jakom odbranom kao što je Partizan", izjavio je Pešić na konferenciji za novinare posle utakmice.

Pešić je naveo da je njegova ekipa imala ravnotežu u skoku, što je, prema njegovim rečima, veoma teško protiv Partizana.

"Ovo je bila utakmica kao i sve prethodne, ne vidim nikakvu razliku. Zasluženo smo pobedili večeras", dodao je Pešić.

Bek "crveno-belih" Stiven Marković rekao je da su mnogi mislili da je nemoguće da se ekipa vrati posle poraza u prve dve utakmice finalne serije.

"Pokazali smo da imamo karakter i dobili smo Partizan. Uspeli smo u nameri da zaustavimo njihov skok i kontranapade", objasnio je on.

(old_image)Trener Partizana Duško Vujošević ocenio je da je Zvezda zasluženo pobedila.

"Ubedio sam ekipu da nije lako dobiti Zvezdu tri puta zaredom i da će doći da se bore. Oni su ušli u meč sa više energije, mi smo veoma loše šutirali, od 20 šuteva dali smo dve trojke. Nismo uspeli da tenziju prenesemo u agresivnost", kazao je Vujošević.

Vujošević je dodao da je Zvezda pokazala "karakter i odigrala odličnu utakmicu".

"Ovo je finalna serija, ima malo kontranapada i igraju se veoma čvrste odbrane", odgovorio je Vujošević na pitanje zašto je u sve tri utakmice postignut mali broj poena.

"Na nama je da se dignemo posle ovog nokauta", dodao je on.

Igrač Partizana Milenko Tepić izjavio je da, uprkos svima upozorenjima trenera, "crno-beli" nisu uspeli da odigraju dobru utakmicu.

"Zvezda je odigrala borbenije i sa više želje od nas. Vratili smo se u jednom trenutku, ali nismo uspeli da prelomimo meč", rekao je Tepić.

On je dodao da igrači Partizana moraju što pre da zaborave ovaj poraz i podsetio da "crno-beli" još uvek imaju prednost u finalnoj seriji.

Pogledajte još