Gerila baštovani u akciji: Noću, tajno sade biljke po gradu (VIDEO)

Osim sređivanja zelenih površina o kojima niko ne brine, gerila baštovani prave i bacaju “bombe” od semena iz kojih kasnije, posle prve kiše, niče cveće i poručuju da “niko ne može da čupa, koliko mi možemo da sadimo”, piše "24 sata".

Srpski gerila baštovani postoje od prošlog leta, kada je Momčilo Antonijević, sa bratom i nekoliko prijatelja, odlučio da posadi lavandu u jednu zapuštenu žardinjeru koja se nalazi u blizini zgrade u kojoj živi.

Kako kaže, gerila baštovani, kad god idu u neko ilegalno ozelenjavanje, vode sa sobom neku lepu devojku kojoj je jedini zadatak da odvlači pažnju komunalnoj policiji dok ostali baštovani ne pobegnu.

"Za sada nismo imali problema sa zakonom, a podrška sugrađana je odlična. Mi smo prilično anarhistička organizacija, pa nemamo članove u pravom smislu te reči. Svako ko izađe ispred svoje zgrade i samoinicijativno posadi neki cvetić je gerila baštovan", objašnjava Antonijević.

Gerila baštovani uglavnom sade lavandu, bosiljak i lepog jovu, a prave i “bombe” od semena koje bacaju na neki zapušten komad zemlje i posle prve kiše iz tih “bombi” niče cveće.

Kao pravi idealisti srpski gerila baštovani sami finansiraju svoje zelene akcije.

Svoje avanture beogradski gerila baštovani ovekovečili su kamerom, a od tog materijala napraviljena je pilot-epizoda za TV.

(Izvor: 24 sata - M. Radičević)

Pogledajte još