Nelegalno postavljeni stubovi na rampi na izlasku iz Novog Sada

Kako piše “Blic”, o tome je obavešten javni tužilac Zoran Jakovljević, koji je ovaj dokument tražio pre podizanja optužnice protiv odgovornih u “Putevima Srbije”.

Tužilac je od Ministarstva saobraćaja zatražio ko je i po kom rešenju izvodio radove na autoputu kako bi utvrdio krivičnu odgovornost za neosvetljene stubove.

Ministarstvo je odgovorilo tužiocu Jakovljeviću i dostavilo dokument u kom je navedeno da za radove ne postoji nikakva dozvola i da se izvode potpuno protivzakonito.

“Izvođač radova je “Energoprojekt niskogradnja”, a investitor je Javno preduzeće “Putevi Srbije”, pa je sada na tužiocu da utvrdi ko je i u kojoj meri prekršio zakon.

“Putevi Srbije” su prema zakonu morali da zaustave saobraćaj na putu koji nema dokument da je bezbedan dok se obavljaju radov, kaže izvor lista.

Samo dan nakon slanja obaveštenja novosadskom javnom tužiocu Zoranu Jakovljeviću, rukovodstva “Puteva Srbije” i preduzeća “Energoprojekt” tražila su hitan sastanak i od državnih sekretara Ministarstva saobraćaja zahtevala da naknadno potpišu rešenje o radovima.

Tužilac Jakovljević je i od policijske uprave Novi Sad tražio da dostavi organizacionu strukturu “Puteva Srbije” i tačnu raspodelu poslova i nadležnosti kako bi mogao da precizira ko je i na koji način odgovoran za nesreće. Tužiocu je dostavljen i nalaz Auto-moto saveza Srbije koji je utvrdio da je vidljivost stuba sedam puta manja od standardne, a refleksija svetlosti 500 puta niža od minimalne.

Na autoputu Novi Sad – Beograd 22. i 23. februara dogodile su se dve nesreće u kojima je Bojana Mušikić poginula, a povređeni su pevači Stefan Petrušić, Ana Sević i Vanja Mijatović.

Generalni direktor “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak rekao je da ne želi da daje izjave o izgradnji naplatne rampe i stubovima dok nadležni organi ne završe istragu. Drobnjak je ranije izjavio da bi stubove “video i ćorav”.

Izvor: Blic/Telegraf

Pogledajte još