Đumbir umesto tableta protiv bolova

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Arthritis" pokazuje da neki od najpopularnijih lekova protiv bolova ustvari ne smanjuje nivo citokina u telu.

Citokini mogu biti negativni i pozitivni, a negativni su vrsta supstanci koje šire upalne procese u telu. Istraživanja su pokazala da su upravo oni povezani s pogoršanjem simptoma artritisa i osteoartritisa.

"Đumbir je poznat po svojim odličnim lekovitim svojstvima, a ovo istraživanje to iznova potvrđuje", izjavila je vođa istraživanja dr Krišna C. Srivastava.

Prethodna istraživanja su pokazala da lekovi protiv bolova mogu povećati rizik od nastanka raznih zdravstvenih tegoba, uključujući probleme s vidom, gomilanje suvišnih kilograma, kratkoću daha, depresiju, srčanu aritmiju, slabost mišića, visok krvni pritisak, glavobolje, anksioznost, bolove u grudima, probleme sa spavanjem, akne, sporo zarastanje rana i brojne druge.

Đumbir dokazano ima protivupalno delovanje i značajno smanjuje nivo citokina u telu. Što se štetnog delovanja tiče, potrebno je pratiti uputstva lekara ili stručnjaka, jer su neka istraživanja pokazala da prekomeran unos đumbira može imati štetno delovanje na sistem za varenje.

Osim što ublažava osećaj bola, đumbir sprečava nastanak hronične upale u telu, a takođe može ublažiti već postojeću upalu. Odlično je to što sirovi i termički obrađeni đumbir imaju potpuno ista svojstva.

Kako je najbolje konzumirati đumbir:

1. Naseckani sirovi đumbir dodajte u čorbe, variva ili soseve.
2. Dodajte đumbir u sokovnik dok pripremate sokove.
3. Potražite suplemente đumbira, uglavnom dolaze u obliku kapsula.
4. Kuvajte sirovi đumbir u vodi oko 45 minuta, a zatim ga popijte kao topao ili hladan čaj.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.