Užice: Nema novih slučajeva zaraženih klostridijom

Ona je navela da je na odeljenju ortopedije do sada registrovano devet pacijenata inficiranih klostridijom od kojih su dva preminula.

“Zavod za javno zdravlje je proglasio epidemiju na odeljenju ortopedije 24. aprila zbog povećanog broja pacijenata sa dijarejom prouzrokovanom bakterijom klostridija i naložio preduzimanje mera za njeno suzbijanje”, rekla je Mijović.

Ona ističe da su među najznačajnijim faktorima rizika za infekcije povezane sa bakterijom terapija antibioticima, teško osnovno oboljenje, starija životna dob, plasiranje nazogastrične sonde, abdominalne hiruške intervencije i produžena hospitalizacija, a većina epidemioloških studija ističe da je terapija antibioticima najznačajniji faktor.

“Ortopedski pacijenti po samoj prirodi bolesti imaju rizike za dobijanje ovih infekcija, jer zbog operativnog zahvata moraju primati antibiotike, a imaju i produženu hospitalizaciju”, ističe Mijović.

Među merama koje je Zavod naložio su i obustava prijema svih,osim hitnih slučajeva kao i izolacija inficiranih pacijenata u poseban deo ortopedskog odeljenja ili njihov smeštaj na infektivno odeljenje užičke bolnice.

Mijović je istakla da će epidemiolog dežurati i u toku vikenda i pratiti situaciju sa epidemijom klostridije na ortopedskom odeljenju Opšte bolnice u Užicu.

Izvor: Kurir

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.