Dežer: Dačić i Tači su već sve potpisali

Šef Delegacije EU Vensan Dežer je izrazio nadu da će timovi za primenu briselskog sporazuma uspeti da se dogovore, jer bi, u protivnom, to značilo da mora ponovo da se pregovora na političkom novou.

Dežer je pohvalio Vladu Srbije što preduzima konkretne mere na primeni postignutog sporazuma.

“Premijeri ne treba da razmatraju detalje i nadam se da će timovi u Briselu uspeti da postignu dogovor o primeni postignutog sporazuma”, rekao je Dežer tokom debate “Evropske šanse Srbije i Balkana”.

Na pitanje Tanjuga da prokomenatriše pisanje medija da će Dačić i Tači na predstojećem sastanku u Briselu potpisati sporazum o normalizaciji odnosa, Dežer je odgovorio:

“Sporazum je već potpisan, sada je bitna njegova primena i dve strane moraju da se dogovore oko toga. Trenutno nema jasnog dogovora između Beograda i Prištine kako da se sporazum sprovede na terenu.”

On nije mogao da potvrdi da li će naredni susret Dačića i Tačija biti održan 21. maja, ali je rekao da smatra da do sastanka ima mesta za napredak.

“Trenutno se vode intenzivni razgovori u Briselu i mislim da će dve strane uspeti da se dogovore i oko stvari kao što su oficiri za vezu u Beogradu i Prištini”, dodao je on.

Dežer je izrazio nadu da će Srbija dobiti datum za početak pristupnih pregovora sa EU krajem juna.

“Nadam se da ćemo nekoliko dana pre 1. jula imati dobre vesti za Srbiju”, istakao je Dežer . On je ponovio da EU ne želi da nameće rešenje i da Beograd i Priština treba da pronađu održivo rešenje za dobrobit ljudi koji žive na Kosovu.

“Od izuzetnog značaja je da se između Beograda i Prištine normalizuju odnosi. Vi imate trgovinsku saradnju sa Kosovom što je za pohvalu u odnosu na vreme kada je trajao embargo na protok robe ka Kosovu”, zaključio je Dežer.

Izvor: B92