Đorđević: Amfilohije prekršio kanon, Crkva da se oglasi

Za Đorđevića je zloslutna poruka penzionisanog vladike Atanasija Jeftića da ni ubijenog premijera Zorana Đinđića nije interesovala "nebeska Srbija".

To, tim pre, jer je, podseća Đorđević, pokojni premijer najviše učinio za Crkvu i Hram na Vračaru - više nego bilo ko pre njega.

"Kada se takve poruke čuju na javnom političkom skupu one su loša poruka državi i javnosti. Zato će odnosi između Crkve i države koji su, inače, u poslednje vreme zategnuti ostati takvi", rekao je Đorđević.

Prirodno je, kaže on, da premijer nije zainteresovan za nebesku Srbiju jer je on prema poziciji na kojoj se nalazi zadužen za vođenje politike zemaljske Srbije.

"Očekujem da se Srpska pravoslavna crkva, odnosno Sinod i patrijarh lično, koji predstavlja posebnu instituciju unutar SPC, treba da se oglasi i ogradi od ovakvog činjenja bez presedana", rekao je Đorđević.

Đorđević kaže da nije neočekivano da će se predstavnici Crkve pojaviti na danasnjem mitingu jer je to, kako kaže, vladika bački Irinej praktično i najavio.

Za njega nije novina to što se Crkva svojim angažovanje oko Kosova praktično svrstala u tzv "patriotski blok".

"Jasno je da Crkva ne podržava briselski sporazum iako je vrh države nedavno posetio patrijarha, ali prvi put nakon tog susreta javnosti nije bilo predočeno nikakvo saopštenje".

Prisustvo crkvenih velikodostojnika na protestu, Đorđević vidi kao nastavak zetegnutosti odnosa između Crkve i države sa, kako je rekao, ovog puta "ozbiljnijim smetnjama na vezama".

To, međutim, kaže Đorđević ne treba da čudi s obzirom na to da je stav Crkve u vezi Kosova jasan još od "Memoranduma iz 2003. godine.

Ipak, kaže, postojala nada da će vremenom stavovi Crkve i države biti u saglašeni.

Izvor: KURIR

Pogledajte još