Koga će Ivica Dačić da dovede iz SAD?

Pre svega za one koje traže ekspanziju prodaje i poslovnih aktivnosti u inostranstvu.

Kako se navodi u saopštenju američke ambasade, srpsko-američka ICT trgovinska misija, koju predvode Dačić i Kirbi, formalno je započela posetu Sjedinjenim Američkim Državama koja će trajati do 16. maja.

Osnovni cilj posete je da za američke firme stvore poslovne i izvozne mogućnosti u ICT sektoru koji se razvija u Srbiji.

Srbija mora da se otvori i da pokaže američkoj poslovnoj zajednici da postoje dobre poslovne mogućnosti za ulaganje, kaže Džon Sejlor

Sejlor koji je predsednik Poslovnog saveta SAD - Srbija izjavio je to pred početak posete premijera Srbije Ivice Dačića Americi.

On je u intervjuu za Glas Amerike rekao da se važnost Dačićeve posete vidi i u činjenici da dolazi u pratnji ambasadora SAD u Beogradu Majkla Kirbija.

Sejlor je istakao da će srpska delegacija u prvom delu posete boraviti u Sijetlu, gde će potpisati ugovor sa firmom Majkrosoftom, posle će otići u Silicijumsku dolinu gde će imati sastanke sa predstavnicima firmi iz IT sektora - NCR, IBM, Sisko, Jahu, Amazon..

Kirbi je nedavno rekao, Srbija se, sa svojom visoko obrazovanom radnom snagom, posebno na polju IT tehnologija i telekomunikacija, nudi kao veoma atraktivna destinacija za američke firme koje traže mogućnosti za širenje poslovanja u Evropi.

Poseta uključuje i investicioni seminar "Zašto verujem u Srbiju? Silicijumska dolina na Balkanu", koji će biti organizovan za odabrane američke kompanije.

Predstavljanjem uspešnih američkih ICT kompanija koje su već investirale u Srbiju, ova konferencija će firmama iz SAD predstaviti mogućnosti zemlje koja ima neke od najtalentovanijih, visoko obrazovanih profesionalaca u Evropi, koji govore više jezika, a sa veoma povoljnom strukturom zarada.

Brendiranje Srbije kao destinacije za izvoz američkih proizvoda, kao i za razvoj IT sektora i softvera je veoma važan deo ove posete, ističe se u saopštenju.

Trgovinska misija takođe potvrđuje dalje jačanje ekonomskih i komercijalnih odnosa između SAD i Srbije, a rastući bilateralni ekonomski odnosi i komercijalne veze donose značajnu vrednost ekonomijama dve zemlje, zaključuje se u saopštenju američke ambasade.

Premijer Srbije će na kraju posete doći u Vašington, gde će razgovarati sa članovima Kongresa, predstavnicima Stejt departmenta, američke Agencije za trgovinu i razvoj i drugih vladinih agencija.

''Prošlo je par meseci od Molitvenog doručka i Dačić je ponovo u Vašingtonu predvodeći delegaciju. To šalje poruku zvaničnom Vašingtonu, ali i poslovnoj Americi, da Srbija ozbiljno shvata zadatak promovianja zemlje i unapređenja ekonomske saradnje", smatra predsednik Poslovnog saveta SAD-Srbija.

On je ukazao da je do sada najveći problem bio što su dolazile i odlazile delegacije, ali nije bilo propratnih akcija.

"Predstavnici srpskih kompanija moraju na praktičnom planu da pokažu zainteresovanost, angažovanost i upornost u odnosima sa ovdašnjim firmama, što će po mom mišljenju, neminovno doneti rezultate", zaključio je Sejlor.

Izvor: B92

Pogledajte još