Odao ih ortak: Čačane policija presrela kada su krenuli u pljačku

Banda uhapšena u kombiju kada su krenuli u novu pljačku

Banda je mesecima, u regionima Haselt, Houthalen, Beringen, Limburg i Antverpen, obijala i pljačkala radnje, juvelirnice i kuće, a jedna od specijalnosti bila im je i krađa automobila. Kako saznajemo, banda je bila toliko dobro organizovana da su se podelili u nekoliko grupa, svaki je imao svoj region u kom je provaljivao, a ostatak grupe se pridruživao u “akciji”.

- Sumnja se da je grupa dobija instrukcije iz Čačka, kao i da većina ukradene robe stiže upravo u ovaj grad. Policajci su bili šokirani kada su shvatili da svi banditi iz ovog malog grada u Srbiji - navodi naš sagovornik iz Belgije.

Čačanski klan

Policiji mnogih evropskih zemalja odavno su poznati pljačkaši iz Čačka. Članovi tih grupa odgovorni su, između ostalog, za pljačku osam zlatara i krađu nakita vrednog 3,5 miliona dolara u Austriji. Draško Mladenović (37), optužen da je u Švajcarskoj ukrao sliku Pola Sezana “Dečak u crvenom prsluku”, takođe je Čačanin. Sumnja se da je motiv nekih od uličnih pucnjava, koju su u Čačku sve učestaliji u poslednjih godinu i po dana, svađa oko plena od pljački po inostranstvu.

Policija je istragu počela u januaru, kada su stigle prve prijave. Prvo se sumnjalo da je reč o pojedinačnim pljačkama, dok u jednom delu istrage nije otkriveno da je gotovo identičan način i da bandu čini više od deset ljudi. Policija je u martu uhapsila jednog od članova grupe, koji je, kako se sumnja, postao svedok saradnik.

- Policija je grupu presrela kada su seli u kombi i krenuli u pljačku. Jasno je da su sve hteli da uhvate na “delu”. U kombiju je pronađen i alat, kao i oružje - otkriva sagovornik iz Belgije.

U čačanskoj policiji kažu da niko od belgijskih kolega niti iz Interpola nije kontaktirao s njima povodom ovog hapšenja. Takođe ističu da nemaju ni nezvanična saznanja o tome o kojoj se grupi radi i da li im je šef stacioniran u Čačku.

U Upravi za međunarodnu saradnju MUP-a Srbije pretpostavljaju da se radi o ogranku grupe “Pink Panter” koja već godinu i po dana pljačka po zemljama Zapadne Evrope.
- Vrlo je verovatno da je belgijska policija uhvatila jednog od članova bande i da je on potom odao ostale članove kriminalne grupe - rečeno nam je u policiji.

U čačanskim kriminalnim krugovima poznata je “belgijska grupa”. Nju čine uglavnom mlađi kriminalci, od kojih je većina iz prigradskog naselja Atenica.

Izvor: Blic

Pogledajte još