Za centar za matične ćelije u Kragujevcu obezbeđeno 16,5 miliona evra

Grad je besplatno obezbedio lokaciju površine 1,7 hektara čija je vrednost 2,5 miliona evra, a Evropska investiciona banka je dala kredit od 10 miliona evra za gradnju objekta na površini od 11.500 kvadratnih metara. Uz to, obezbeđen je i novac za kupovinu najsavremenije laboratorijske opreme vredne četiri miliona evra.

U novom centru razvijaće se metode lečenja paralizovanih posle preloma kičme, ali će se od matičnih ćelija gajiti novi organi.

Kako je izjavio Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika Kragujevca, „ovaj istraživački centar će voditi profesor dr Miodrag Stojković“.

- Pored najpoznatijeg srpskog genetičara, u ovoj naučnoj ustanovi će raditi još 24 istraživača koji su odabrani među najboljim studentima Medicinskog fakulteta. Osnovaćemo i banku za matične ćelije, jer prema podacima koje sada imamo, godišnje se iz Srbije odlije osam milona evra za čuvanje matičnih ćelija u inostranstvu. Još je značajnije to što je centar za matične ćelije u Kragujevcu nacionalni projekat, tako da će biti jedina prava istraživačka i naučna ustanova u Srbiji koja će da prodaje znanje drugima iz ove oblasti - kaže Zdravković.

On napominje da će najmoderniji centar u jugoistočnoj Evropi početi da radi do kraja naredne godine, a početak je u septembru.

Genetičar Miodrag Stojković kaže za “Blic”da će centar za matične ćelije raditi pri fakultetu Medicinskih nauka u Kragujevcu i da će da sakuplja ne samo matične ćelije iz pupčane vrpce, kao što je sada slučaj, već će da koristi metode japanskog naučnika koji je za svoj rad dobio Nobelovu nagradu.

- Uzimaćemo ćelije iz kože i u labotratorijama ćemo od njih da pravimo matične ćelije. Lečićemo neurodegenerativne bolesti, ali i nastaviti rad na bioinženjeringu koji je u Kragujevcu već započet. Pre svega, važno je da ćemo da u laboratorijama praviti nove nervne ćelije, motorne neurone. To će biti važno da lečimo povrede kičmene moždine i da oporavimo ljude koji su zbog takvih povreda nepokretni. To smo već radili u inostranstvu i to ćemo sada da radimo i u Srbiji. U našem centru u Kragujevcu će da rade najbolji naučnici iz Velike Britanije i Španije - kaže Stojković.

Prednost organa koji se proizvode od matičnih ćelija je što ih organizam pacijenta ne odbacuje, jer ih prepoznaje kao svoje.

Spremili se za bioinženjering

Na Fakultetu za inženjerske nauke u Kragujevcu je razvijen nosač za matične ćelije napravljen od kukuruznog skroba. Testovi su pokazali da je materijal idealan za zasejavanje matičnih ćelija i da s njim mogu da se prave kosti, krvni sudovi, delovi disajnih organa i srčani zalisci. U rešetkaste nosače - skafoldove - usađuju se matične ćelije. One se vade iz krvi ili iz koštane srži i onda gaje u posebnim uslovima.

Izvor: Blic

Pogledajte još