Zoran Radmilović (VIDEO)

U mnogim ulogama je pokazao svoj zavidan talent, a samo neke od njih su “Kralj Ibi” (uskače u naslovnu ulogu jer je Ljuba Tadić odustao), “Radovan III” i uloga u seriji “Priče iz majstorske radionice”. Jedan od najboljih i najčešćih partnera na sceni mu je bila Mira Banjac.

Neke od replika iz Radovana su postale već legendarne:

- "Ko je dobacivao za stolom"
- "Sta piju pi*ke?"
- "On ce meni sta sam ja procitao, ja bio clan biblioteke godinu dana majku mu je*em"
- "Kad te budem udario ima da te vratim u Novi Sad odakle si i dosla, 'ti jasno?" (obraćanje Miri Banjac)

Iako je ostvario niz uspelih uloga u pozorištu (stalni je član Ateljea 212 od 1968. godine do smrti), na filmu, televiziji i estradi, sve su one ostale u sjeni „uloge života“ u Kralju Ibiju (čak i kad se radi o briljantnom ostvarenju - ulozi Molijera u istoimenom komadu M. A. Bulgakova, za koju je nagrađen Oktobarskom nagradom grada Beograda).

Na filmu je debitovao 1962. godine (Čudna devojka, Jovana Živanovića) i odigrao oko dvadeset uloga. Glavne je ostvario u filmovima Glineni golub, Ram za sliku moje drage, Pogled u noć, Paviljon 6, Srećna porodica.

Bio je majstor glume, ali i improvizacije zbog čega ga je publika neobično volela.

Svoju poslednju 299 predstavu "Radovan III" je održao 9. juna 1985. godine uz velike bolove, ali opet uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja. Samo tri dana kasnije prebačen je u bolnicu iz koje se nije vratio. Preminuo je 21. jula 1985. godine, kremiran je, a njegova urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu

Pogledajte još