Horor u Hrvatskoj: U Petrovoj iščupali bebi uvo i lagali majku da odumire tkivo!

Četiri dana posle ozlede majci su rekli da mališan mora na operaciju pod opštom anestezijom, piše Jutarnji.hr. Majka je potpisala pristanak na operaciju, ali ni dalje joj niko nije objasnio šta se dogodilo. Danima je strepila i strahovala za dete, pokušavajući na sve načine da dozna šta je izazvalo takvu ozledu. Pretrpljeni strah počeo je da utiče i na organizam, pa je izgubila mleko i nije više mogla da doji.

Na kraju je dobila objašnjenje: 'Gospođo, takve stvari se događaju, tkivo odumire'. Majka, na sreću, nije poverovala. Podignula je tužbu protiv KBC Zagreb na Opštinskom sudu u Zagrebu.

Službeno opravdanje bolnice bilo je da se kod novorođenčeta radi o mogućoj komplikaciji - nekrozi, odnosno odumiranju tkiva. Dete je tri dana nakon ozlede, s takvom dijagnozom prebačeno na Zavod za dečju hirurgiju na Rebru. S obzirom na to da je prošlo tri dana a da lekari u Petrovoj nisu ništa preduzeli, rana se zagnojila, a infekcija širila! Lekari na Rebru detetu su operacijom prišili uho i sanirali ranu. Rubovi rane bili su upaljeni i skoreni.

"Sestre su pričale kako im je moja beba ispala iz ruke pa su je, da je uhvate, uhvatile za uvo i umalo ga otkinuli", posvedočila je majka pred sudom. U sudskom procesu svedočio je i sudski veštak za dečju kirurgiju, dr. Joško Filipušić, koji je potvrdio da takva ozleda može da nastane isključivo mehaničkim putem.

Nakon toga se dogodio obrt u sudskom procesu. Kada su na sud pozvane dve medicinske sestre i lekarka koje su tog dana radile na odeljenju, bolnica je promenila priču. Njihova advokatica u zapisnik je izjavila da bolnica priznaje odgovornost za nastalu ozledu. Ali, nije rečeno ništa o tome kako je ozleda nastala, a medicinske sestre i lekarka nisu se odazvale pozivu da svedoče. Kada je bolnica službeno priznala krivicu, odlučeno je da i ne moraju da svedoče jer je spor rešen. Roditelji nesrećne bebice zagorska su porodica slabijeg imovinskog stanja. Od bolnice su tražili 46.000 kuna zbog ozleda i pretrpljenog straha, a bolnica je, priznajući svoju odgovornost, ponudila tek 18.000 kuna (Oko 2.400 evra).

Izvor: Tportal

Pogledajte još