Počela proba male mature

Baš kao i na pravom polaganju koje će se održati 17. i 18. juna pred đacima će danas biti testovi iz srpskog jezika i matematike.

Polaganje testova iz srpskog jezika počelo je u 9 časova, a polaganje testova iz matematike počeće u podne. Pred đacima je po dvadeset zadataka na testovima, a za njihovo rešavanje imaju dva sata.

Ministar prosvete Žarko Obradović danas je obišao jednu školu u kojoj se polažu testovi, školu "Mika Petrović Alas" u Beogradu. On je napomenuo da je probno polaganje male mature način da se đacima olakša posao da se bolje pripreme i utvrde koji deo gradiva im je najproblematičniji. "Probna testiranja su se pokazala kao dobra praksa jer time đaci smanjuju tremu i imaju bolji uvid u svoje znanje", kazao je Obradović.

Na današnjem probnom polaganju đacima će svi zadaci biti nepoznati dok će na pravoj maloj maturi pred sobom imati 25 odsto delimično poznatih zadataka i 75 odsto potpuno nepoznatih, a naredne godine na maloj maturi svi zadaci biće nepoznati a biće uveden i poseban treći test sa gradivom iz geografije, istorije, biologije, fizike i hemije.

Đaci sedmog razreda već ove godine će od 13. do 17. maja imati prililku da u školama rade probne testove kako bi se pripremili za novi način polaganja koji se uvodi naredne godine.

Za đake koji nisu uspeli danas da polažu probnu maturu zbog bolesti ili drugih razloga biće organizovano polaganje i narednog vikenda. Ministar prosvete obići će i Osnovnu školu "Isidora Sekulić" i razgovarati s učenicima posle polaganja probnog testa.

Kurir

Pogledajte još