Đurić: Nećemo dozvoliti da sporazum bude obesmišljen

"Ono što svakako nećemo dozvoliti, to je da kroz različita tumačenja i na njima zasnovanom lošem planu implementacije, ovaj sporazum ostane obesmišljen i štetan po interese srpskog naroda i Srbije", rekao je šef beogradskog tima za primenu briselskog sporazuma Marko Đurić za "Blic".

On ja kazao da Srbija nije prihvatila ovaj sporazum u nameri da prevari drugu stranu i ne može sebi dopustiti da i sama bude obmanuta, istakavši da postignuti sporazum nije sjajan, ali je, u datim okolnostima, dovoljno dobar za srpski narod i Srbiju.

Đurić je kazao da je srpska strana "pristupila veoma konstruktivno u nameri da ostane u Briselu koliko god je potrebno, sve dok dogovor ne bude postignut".

"Čini se da je delegacija iz Prištine ovim razgovorima pristupila manje amabiciozno i bez želje da odstupi od nekih rigidnih stavova koji odstupaju od slova i duha prethodno prihvaćenog sporazuma. Srbija smatra da je nastavak razgovora jedini put do rešenja i u tom smislu se nadamo da će se predstavnici Prištine u najskorije vreme vratiti za pregovarački sto"
, rekao je Đurić.

Odgovarajući na pitanje, Đurić je kazao da svaka država teži ostvarenju onoga što vidi kao svoje nacionalne ciljeve i interese, što je slučaj i sa Nemačkom, navodeći da se neki od interesa koje Srbija ima ne poklapaju s nemačkim.

"Nema ljutnje, niti mesta emocijama. Nemačka je velika i moćna država Evrope kojoj težimo, pa je u poziciji i da postavi određene uslove. S druge strane, Srbija je mala i ponosna država, pa će u skladu sa tim uvek biti u poziciji da na neke uslove odgovori pozitivno, a na neke ne", rekao je on.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.