Partizan pokleknuo pred svojim navijačima

Košarkaši Crvene Zvezde iznenadili su domaćina, Partizan, u trećoj utakmici finalne serije plej-ofa i pobedom od 63:58 izborili su minimum još jedan meč. Ukoliko Zvezda kao domaćin trijumfuje u četvrtoj utakmici igraće se i majstorica.

Nagoveštaj dobre igre Zvezda je imala već na početku, serijom od 10:0, a Partizan je bez koša bio skoro pet minuta. Najefikasniji na samom startu bili su Ovens i Kovač. Slična situacija videla se i u trećoj četvrtini, kada su domaćini zabeležili samo sedam poena. Svoju šansu "crveno-beli" su iskoristili kroz dobru odbranu, a Partizan je u šutevima za tri poena od 22 pokušaja bio uspešan samo dva puta.

Iako je Zvezda dominirala tokom čitavog meča, Partizan je uspeo da uđe u neizvesnu završnicu, u okviru koje je došao i do prednosti od 55:53. Međutim, vođstvo su imali samo nekoliko sekundi. Najviše zahvaljujući Bjelici, koji je sa linije slobodnih bacanja u završnici svih šest puta bio precizan, Zvezda je uspela da povrati prednost i rezultat u seriji smanji na 2:1.

Najefikasniji u Zvezdi bili su Marković sa 15 i Marinović sa 11 poena, dok su u Partizanu najviše poena dali Lazme (12) i Tepić (10).

Trener Partizana izjavio je nakon meča da je treću utakmicu njegov tim odigrao mnogo lošije od predhodnih, uz čestitke protivniku na zasluženoj pobedi:
- Ubeđivao sam ekipu da nije lako tri puta za redom dobiti ni Ušće, a kamoli Zvezdu. Bili su bolji i igrali su sa više energije. Nedostajala nam je agresivnost i sada je na nama da se podignemo što pre posle ovog nokauta.

Svetislav Pešić je pobedu ocenio kao skup dobrih odluka:
- Lako smo postavili taktiku, ali zbog njihovih dobrih igrača uvek ju je teško sprovesti u delo. Mislim da smo u trenutku kada su svi pomislili da gubimo doneli prave odluke i zato smo trijumfovali. Tada su svi osim trenera bili mirni i skoncentrisani. Drago mi je što smo parirali Partizanu u skoku, jer su oni trenutno najbolja skakačka ekipa u Evropi.

Za tehničku grešku koju je dobio u poslednjoj deonici Pešić je izjavio da nema dileme da li ju je zaslužio, ali da smatra da je ispravno reagovao na očigledan faul nad njegovim igračem koji nije dosuđen.

O taktici koju sprema za naredni meč Pešić kaže:
- Teško je reći da li ćemo uspeti u potpunosti da se oporavimo. Nekima treba odati priznanje na borbenosti. Roberts ne može da hoda kako treba, ali želi da igra. Umor nas je definitivno stigao i za nas nema više iznenađenja, jer samo čekamo ko će sledeći da se polomi. Ako izdržimo četvrti meč, mislim da bi majstoricu mogli da iznesu Kovač i Ovens, kako bi one ranjene odmorili.

Kapiten Zvezde, Tadija Dragićević, smatra da ključ pobede leži u tome što su zaustavljeni najbolji pojedinci, Veličković i Tripković:
- Odigrali smo sa puno energije i bili smo bolji tokom čitavog meča. Ako ponovimo ovu igru siguran sam da ćemo igrati i majstoricu. U narednoj utakmici smo mi domaćini, tako da očekujem i veliku podršku navijača, ali siguran sam da će meč biti mnogo teži.

Najefikasniji u Zvezdi, Stiven Marković, je ponosan na saigrače koji se posle 2:0 ipak nisu predali:
- Još posle drugog meča smo mogli da odustanemo, ali pokazali smo da imamo karakter. Ponosan sam na svoje igrače. Cilj je bio zaustaviti ih u kontranapadu i skoku i mislim da smo uspeli.

Četvrta utakmica će biti pomerena za dan kasnije zbog posete podpredsednika SAD Beogradu, a ukoliko Partizan bude trijumfovao u tom meču osvojiće osmu uzastopnu titulu prvaka države.

Katarina Stojković

Pogledajte još