Albanci: Sloboda za Gnjilansku grupu

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je nakon protesta da je na zahtev za oslobađanje pripadnika Gnjilanske grupe godine "na prvom mestu", ali da demonstranti traže i vraćanje spomenika pripadnicima OVPMB, koji je u januaru ove godine uklonjen iz centra Preševa.

"Najvažnije je da se oslobode pripadnici Gnjilanske grupe. Tražimo takođe i da nam se vrati spomenik i da Albanci u Preševskoj dolini imaju reciprocitet u odnosu na Srbe sa severa Kosova, da budu zastupljeni u pregovorima u Briselu", kazao je Mustafa.

On je dodao da je povodom izricanja drugostepene presude pripadnicima "Gnjilanske grupe", koje je zakazano za ponedeljak, održana vanredna sednica Skupštine opštine Preševo na kojoj je usvojen zahtev za njihovo oslobađanje, koji je poslat Vladi Srbije, Apelacionom sudu i međunarodnim organizacijama.

Protest je završen bez incidenata a učesnici su nosili albanske, američke i kosovske zastave, kao i parole na kojima je pisalo "Stop diskriminaciji", "Žandarmerija napolje" i "Reciprocitet sa Srbima na Kosovu".

Pripadnici Žandarmerije uhapsili su 2008. godine devet pripadnika "Gnjilanske grupe" sa područja opštine Preševo, koji su prvostepenom presudom Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 2011. godine osuđeni na ukupno 101 godinu zatvora zbog zločina nad civilnim srpskim stanovništvom na području Gnjilana 1999. godine.

Izricanje drugostepene presude bivšim pripadnicima OVPMB zakazano je za ponedeljak, u Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Stanković: Vlada zainteresovana za reševanje problema Albancima

(old_image)

Foto: Beta

Vlada Srbije je apsolutno zainteresovana za rešavanje problema albanske nacionalne manjine na jugu Srbije, rekao je predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković i naglasio da će se sva pitanja rešavati kroz drzavne institucije dinamikom koju predviđa zakon.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je danas da su Albanci sa juga Srbije nezadovoljni dosadašnjim razgovorima sa predstavnicima Vlade Srbije, da je poslednji sastanak održan 23. februara kome su pristvovali i predstavnici Misije OEBS i da od tada nije pokazana dobra volja za rešavanjem problema Albanaca na jugu Srbije.

"U prisustvu predstavnika vlade i ambasadora lično sam od 23. februara do sada bio 10 puta u ovim opstinama i tada sam od ljudi koji žive na ovim prostorima dobio mnogo zahteva za rešavanje životnih pitanja", istakao je Stanković u izjavi Tanjugu.

On je istakao i da je Služba Koordinacionog tela u stalnom kontaktu sa čelnim ljudima ovih opština, kao i da Tim priprema mišljenja ministarstva Vlade Srbije kako i na koji način je moguće rešiti zahteve albanskih lidera.

"Napominjem da je 25. aprila u Privrednoj komori Srbije, u organizaciji Koordinacionog tela održan Sajam investicionih potencijlaa Preševa, Bujanovca i Medveđe kome su prisustvovali svi predsednici opština sa svojim timovima i preduzećima", podsetio je Stanković.

Oni su predstavnicima vlade, resornog ministarstva, državnim sekretarima, ambasadorima, predstavnicima međunarodnih institucija i zainteresovanim investitorima predstavili investicione mogućnosti ove tri opštine sa juga Srbije.

"To je jedna od tačaka na kojoj su albanski lideri sa juga Srbije najviše insistirali, jer bez oporavka i podsticaja privrede, nema ni zapošljavanja mladih”, rekao je Stanković.

Stanković je naglasio da je nejasno zbog čega su albanski lideri uvek nezadovoljni učinjenim i istakao da će nastaviti da se zalaže da se u ove tri opštine poštuju i primenjuju propisi i zakoni kao i u drugim delovima Srbije.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još