Nikola Zavišić: Zbog silnog izbiranja ništa ne činimo

Zavišić je rekao da je u dogovoru sa Dramom Narodnog pozorišta još pre više od godinu dana rešeno da će se baviti ovim komadom Koste Trifkovića iz 19. veka.

"Tadašnja direktorka Drame Molina Udovički Fotez ponudila mi je da se posle uspešne saradnje na predstavi po tekstu Oskara Vajlda 'Važno je zvati se Ernest' bavimo nečim takođe zabavnim", kazao je on.

Međutim, kako je ocenio, "ovo uopšte nije tako smešno iščitavanje 'Izbiračice', već zapravo jedna malo ozbiljnija priča o tome koliko nas nečinjenje, odnosno odbijanje da konačno učinimo nešto sa sobom, to silno izbiranje između raznih mogućnosti, mešanje i trpanje nosa u tuđe živote, otuđuje od samih sebe".

"Predstava jeste komična, ali na globalnom nivou, metaforično, u ime svih nas, pokazuje koliko zapravo ništa ne radimo kako bi nam bilo bolje"
, istakao je reditelj.

U stilskom smislu ovu postavku je opisao kao melanholični vodilj.

"I pored toga što se zaista nalazimo u svetu vrlo smešnih karaktera, koji su čak dovedeni do karikature, iza njih ipak ostaje duboka praznina i jedna tuga, zbog toga što zapravo u svom životu ništa ne mogu da promene"
, obrazložio je on.

Glavnu ulogu Malčike, devojke za udaju koja ne može da se odluči između nekoliko prosaca, igra iskusna glumica Anastasia Mandić, a "momci" su Milorad Mandić, Darko Tomović i, najmlađi među njima, Ivan Bosiljčić.

Na pitanje zašto se odlučio za ansambl koji je upadljivo stariji od likova iz komada, odgovorio je da su "likovi namerno napravljeni da budu skoro kao zombiji".

"Oni su kao ostaci nekog drugog vremena. Izgleda da smo prosto naučili da greške samo ponavljamo, da ih ne korigujemo i ne menjamo kako bi nam generalno bilo bolje. Zapravo su svi ovi likovi sada već stari po 150 godina i nalaze se u simulakrumu ponavljanja svojih grešaka iz koga nema izlaza", objasnio je on. U ovoj postavci Trifkovićevi junaci, kako je dodao, "postali su kopija kopije, koja ne može da izađe iz sistema u koji je sama sebe uplela svojom krivicom".

Prethodna verzija "Izbiračice" igrana je u nacionalnom teatru pre dvadesetak godina. Što se tiče uslova rada u Narodnom pozorištu u situaciji materijalne krize, Zavišić ima pozitivno iskustvo.

"Dobili smo potpuno nove kostime. Sa te strane nismo imali specijalnih ograničenja i najnormalnije smo sproveli produkciju. Novca za ovaj komad je bilo. To nisu ne znam kakve pare, naravno, ali bilo je u okviru normalne produkcije. S obzirom da smo odavno planirali da ovo radimo, budžetska sredstva su stigla"
, izjavio je on. Kostimi i scena su stilizovani i ne pokazuju tačno određeno vreme i mesto.

"Ne može se reći da je ovo epoha. Ovo je potpuno stilizovan, drugačiji svet, koji i scenski i kostimografski i svetlosno pripada jednoj drugačijoj dimenziji od ove naše. Mislim da tu vreme ne igra ulogu"
, kazao je reditelj, koji takođe potpisuje scenografiju i svetlosni dizajn, dok je kostimograf Suna Kažić.

Reditelj, dramaturg i pisac Zavišić (38) magistrirao je u Pragu 2003. godine na Pozorišnoj akademiji DAMU, na katedri za režiju alternativnog i lutkarskog teatra, a radio je u mnogim gradovima u Srbiji, kao i u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Češkoj i Holandiji. Na pitanje kako uspeva da bude toliko angažovan u vreme smanjenih budžeta za nove predstave, odgovorio je da je to rezultat školovanja u Pragu.

"Ako sam nešto naučio u Češkoj, gde sam završio pozorišnu akademiju, onda je to da planiram svoje vreme, koliko god je to u mojoj mogućnosti.

Uvek se dogovaram sa pozorištima po dve-tri godine unapred. Tako sam i sada do 2015. potpuno završio što se tiče plana i programa. I radim neprekidno", istakao je on.

Napominjući da "kontinuitet u radu donosi i određeni kvaalitet, makar što se tiče dogovora sa raznim pozorištima", rekao je da ga "raduje što sve manje radi u Srbiji, a sve više u Sloveniji i Hrvatskoj".

"Imam čak i neke dogovore za dalje, za Evropu, tako da sam vrlo zadovoljan i srećan. To su nas učili u Pragu, da se organizujemo na malo duže od jednog dana, koliko se ljudi ovde organizuju", dodao je on. Odmah posle beogradske premijere "Izbiračice" odlazim u Celje, gde ću režirati "Sabrana dela Vilijema Šekspira", zatim ću raditi predstavu u Osijeku i tek iduće godine se vraćam u Srbiju, sa planom za jedan projekat u Vojvodini, najavio je Zavišić.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još