Turska: 40 poginulih u ekspolzijama

Turski ministar unutrašnjih poslova Muamer Guler rekao je da su se eksplozije dogodile u gradu Rejhanli, prenela je turska televizijska stanica NTV. Uzrok dve eksplozije su automobili bombe, prenosi AP.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi eksplozije mogle biti povezane sa Sirijom gde se vodi gradjanski rat. U oblasti gde su eksplodirali automobili bombe ima izmedju 20,000 i 25,000 sirijskih izbeglica, i kako je rekao Erdogan, "moguće je da ima onih koji bi želeli da podstaknu tenzije".

On je, medjutim, takodje rekao da postoji mogućnost da su eksplozije povezane sa mirovnim pregovorima koje Turska vodi sa kurdskim pobunjenicima a čiji je cilj okončanje gotovo 30-godišnjeg konflikta, prenosi AP.

Turski mediji javili su nešto ranije da su četiri eksplozije odjeknule u blizini zgrade lokalne uprave u gradu Rejhanli, u južnoj turskoj provinciji Hataj, prenosi Rojters.

U prvom trenutku nije bilo jasno šta je uzrokovalo eksplozije, pa se mislilo da su u pitanju minobacački napadi koji su u više navrata u prošlosti dopirali do turske teritorije iz Sirije koju potresa gradjanski rat, podseća Rojters.

Za sada, medjutim, nije poznato da li je eksplozija automobila bombi u nekoj vezi sa situacijom u Siriji.

Minobacački napadi su u više navrata u prošlosti dopirali do turske teritorije iz Sirije koju potresa gradjanski rat, podseća Rojters.

Izvor: B92

Pogledajte još