Atanasije:Nije pretnja,vapajni krik

Vladika Atanasije je u izjavi dostavljenoj medijima, premijeru Ivici Dačiću i patrijarhu Irineju, naveo da je pravo svakog slobodnog Srbina da bude patriota bez obzira na to koje, kako kaže, odelo da nosi i koju službu Bogu i narodu da vrši.

On kaže i da je protekle dane proveo na Kosovu i Metohiji i da je odande u Beograd došao veoma potresen.

Vladika je premijeru i patrijarhu rekao da su osim njega i Amfilohija, i manastir Devič u Drenici, na Kosovu i Metohiji, i igumanija tog manastira Anastasija, takođe, Crkva.

On je Dačića i patrijarha pozvao da, kako kaže, pročitaju, ''smirene, ali gorke reči'' igumanije Anastasije.

Vladika Atanasije je podsetio i da je manastir Devič 1941. godine bio pod Hitlerom, a da je 2004. godine u martovskom pogronu do temelja spaljen.

“I igumanija Anastasija i manastir Devič takođe su Crkva, i to i zemna i nebesna, a ne samo zvanični portparol SPC”
, naveo je vladika Atanasije.

Vladika Atanasije na jučerašnjem protestu protiv briselskog sporazuma rekao da ni ubijenog premijera Zorana Đinđića nije interesovala “nebeska Srbija, a kako je on završio “Bog neka sudi”.

Patrijarh Irinej juče se ogradio od izjava Amfilohija i Atanasija izrečenih na mitingu.

Premijer Dačić je, komentarišući izjave Amfilohija i Atanasija, izjavio da je ovo neuobičajen i neprimeren gest prema državi i rekao da se ponekad zapita "čime je to naš dragi Bog zaslužio da ga ovakvi predstavljaju na zemlji". Brojne stranke osudile su ispade sa jučerašnjeg skupa.

S druge strane, DSS je saopštio da se protiv mitropolita Amfilohija i vladike Atanasija vodi orkestrirana kampanja kakva nije viđena još od vremena militantnog komunizma.

Ministar prosvete Žarko Obradović danas je ocenio da su jučerašnje poruke crkvenih velikodostojnika skandalozne, apsolutno neprimerene i da predstavljaju govor mržnje.

Analitičar Mirko Đorđević smatra da nije dovoljno što se patrijarh Irinej ogradio od izjava vladika Amfilohija i Atanasija, već da SPC mora da ide korak dalje.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još