Užice: Još dva pacijenta zaražena klostridijom

Direktorka te ustanove Jelena Raković-Radivojević je Tanjugu potvrdila i da je na ovom odeljenju, po nalogu Ministarstva zdravlja, juče boravila Zdravstvena inspekcija koja je konstatovala da je od osam umrlih pacijenata, kod dva utvrđeno prisustvo klostridije, a kod dva pacijenta za koja se sumnjalo da su zaraženi nije utvrđeno prisustvo ove bakterije.

Ostala četri preminula pacijenta na odeljenju ortopedije u periodu od 24. aprila, nisu ni imali simptome koje izaziva bakterija klostridija.

Prema rečima Rakovićeve, na odeljenju ortopedije u Opštoj bolnici u Užicu, na kome se trenutno leči 24 pacijenta, epidemija bolničke infekcije uzrokovane bakterijom klostridijom još uvek je na snazi i u toku je sprovođenje protivepidemijskih mera.

Istraga da li su smrtni slučajevi posledica medicinskog propusta je u toku, a preduzete su sve mere da se spreči dalje širenje ove bakterije.

Draginja Cvijović nije mogla ni da pretpostavi da će odlazak njenog pokojnog supruga Srboljuba u užičku bolnicu zbog iščašenog kuka biti tragičan. Ona kaže da je bakterija klostridija narušila njegovo zdravlje, ali i da je zakazalo medicinsko osoblje, jer su zapustili pacijenta.

Kako u prazničnim danima nije mogao da dozove osoblje, njen suprug je zato pokušavao da potraži pomoć od supruge šaljući joj poruke telefonom. Pisao je: Povraća mi se, guši me, ne mogu njikog da dozovem.

"Uz mog muža je stajalo ime, veličina, čovek, a umro je kao poslednja beda, ne mogu da kažem životinja, jer to ime ne liči uz mog čoveka, na Odeljenju užičke bolnice. To je strašno, mogu se oni braniti, meni ne treba dokazivanje od čega je umro, to svi tamo znaju šta vlada i šta se radi. Moj je čovek otišao, kako je otišao, ali nek se čuje u javnosti, nek on bude poslednja žrtva ovog bezobrazluka i nemara i ne umem da vam kažem čega", rekla nam je Draginja Cvijović.

Porodica Cvijović je odbila obdukciju, jer im je na to sugerisano tek na dan zakazane sahrane, pa zato i sumnjaju u iskrene namere odgovornih.

Sa druge strane direktor ZC Užice Dr Miloš Božović kaže da su preduzete sve mere kako bi se suzbilo dalje širenje bakterije. On je dodao da se neće utvrđivati odgovornost portira, već medicinskog osoblja, zbog dva preminula pacijenta, kod kojih je utvrđeno prisustvo kobne bakterije. Dokazni postupak garantuje informacionim sistemom, gde je, kako tvrdi, nemoguća bilo kakva naknadna prepravka dokumentacije.

"Mogu se naći svi podaci o lečenju, od dolaska pacijenta, od prijema, od svih intervencija, svih konsultacija, svih konsultativnih pregleda. Svi konsultativni pregledi se vode elektronski, svi pišemo elektronske izveštaje, kompjuterski, tako da tu zaista nema sumnje da može nešto tako da bude izvrnuto i da bude nešto tako urađeno", kaže dr Božović.

Pacijenti i oni koji dolaze u posetu rodbini i poznanicima u Opštu bolnicu u Užicu, uprkos svemu uglavnom ne strepe zbog pojave opasne bakterije.

"Ja ne strahujem zato što je to na drugom odeljenju", rekao nam je jedan od pacijenata. Drugi kaže: "Ne strahujem, samo se desilo ovde, nigde više. Ne verujem da je to tako prelazno".

Porodici Cvijović javljaju se ovih dana i druge porodice koje sumnjaju da je bakterija klostridija i zataškavanje oko njene pojave dovela do smrti i njihovih bližnjih.

U Opštoj bolnici u Užicu preduzete su sve mere da zaustavi dalje širenje ove bakterije. Da li su prethodni slučajevi rezultat ljudske greške ili objektivnih okolnosti, pokazaće rezultati istrage.

Juče je međutim bilo navedeno da u užičkoj bolnici nisu registrovani novi slučajevi infekcije bakterijom klostridijom.

Infekciju bakterijom klostridija tokom prošle godine u Srbiji, imalo je više od hiljadu osoba, od kojih je 29 umrlo, rekla je šef Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dr Jelena Obrenović.

"Dok su prema svetskim podacima bolničke infekcije uzrokovane drugim uzročnicima u opadanju, infekcije uzrokovane ovom bakterijom su u porastu", naglasila je Obradović.

Izvor: B92

Pogledajte još