Sramota: Direktor groblja otkopava pokojnike jer potomci ne plaćaju takse

Da li ima etike u tome kada neko zaboravi oca, majku, babu, dedu, i niti obilazi njihov grob, niti plaća nadoknadu koja je stvarno simbolična - objašnjava Radović.

On tvrdi da to preduzeće ima zakonsku obavezu da neplatiše preseli, i da ta grobna mesta ponovo uredi i ustupi drugima, po zvaničnom cenovniku.

- Mi se stalno oglašavamo i zovemo ljude da plate obaveze prema svojim rođacima i najmilijima. Ali, sve je uzalud. Zato smo prinuđeni da deo pokojnika ekshumiramo i prenesemo u jednu zajedničku grobnicu koja će se nalaziti na groblju Bozman. Napravićemo im ploču na kojoj će se naći ime svakoga ko je tu prenet - kaže Radović.

On tvrdi da će taj posao iskopavanja trajati do kraja godine.

- Pa ekshumacija je normalna pojava, a dokaz su i prenošenja moštiju kraljevske porodice u Topolu, zbog kojih se niko ne buni - zaključuje Radović.

Posledice nagomilanih dugovanja za pokojnike, koja iznose 52 miliona dinara, po svemu sudeći prvi će da osete oni koji su sahranjeni na nekom od kragujevačkih grobalja pre više od deset godina. Sledi iskopavanje kostiju, stavljanje u plastične džakove, i prenos u zajedničku grobnicu.

Godišnji račun za zakup grobnog mesta košta 545 dinara, ali je to, za mnoge, ipak prevelika svota.

Zaštitnik prava građana Milica Vuletić je izjavila da će „za ovu problematiku da se formira posebna komisija“. Šumadijska eparhija o ovom planu nije obaveštena, i još uvek nema svoj stav jer je „bukvalno zatečena“.

- Niko gradskog obmbudsmana nije obavestio o ovom planiranju ekshumacija. Jasno je da računi moraju da se plaćaju, ali je to ipak osetljivo pitanje, i zato ćemo da napravimo komisiju koja će sve dobro da razmotri. Ne sme niko da bude povređen i uvređen - kaže Milica Vuletić.

Ukoliko se nekada pojave rođaci koji žele da preuzmu ostatke pokojnika iz zajedničke grobnice, to će moći da urade bez ikakvih problema ako izmire sve zaostale račune.

JKP „Gradska groblja“ je dužno da kosi travu, sakuplja uvelo cveće, da zimi čisti sneg. Uz to, organizuje i čuvarsku službu tokom 24 sata. U upravi ovog preduzeća tvrde da je dovoljno da se neko ko brine o pokojnicima javi, a plaćanje može da se raspodeli i na rate.

Duplo mesto pola miliona

Takozvano bračno, odnosno duplo grobno meso na Varoškom groblju košta 500.000 dinara. Ako je mesto za samca, za jednog pokojnika, košta 300.000 dinara. Na groblju Bozman cene su upola niže. Sva grobna mesta se prodaju u uređenom stanju, sa opsegom, prilazom, i svim završenim radovima koji garantuju pristojnu i dostojanstvenu sahranu.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.