Prijavilo se više od 16.000 volontera za Univerzijadu

BEOGRAD, 19. maja 2009. (Beta) - Više od 16.000 mladih ljudi iz Srbije i inostranstva do sada se prijavilo da volontira na predstojećoj Univerzijadi u Beogradu.

Najviše prijavljenih je iz Srbije, dok oko 700 volontera dolazi iz inostranstva. Konkurs za volontere traje do početka juna a nakon toga će organizatori Univerzijade odabrati 10.000 volontera koji će proći obuku i pomoći organizaciju te sportske manifestacije.

Volonteri su angažovani u 19 različitih sektora - smeštaj, sportski objekti, transport, protokol, pres centar i ostalo. Obuka volontera sastoji se iz tri vrste - generalna, specifična i trening na objektu.

Prijavljeni volonteri su od prvog marta prošli opštu obuku, a do sada su, između ostalog, pomagali organizaciju Evrovizije, finalnog turnira Jadranske lige i Beogradskog maratona.

Direktor sektora za volontere Damir Štajner ocenio je da su mladi prepoznali značaj volontiranja i istakao pomoć lokalnih kancelarija za mlade Ministarstva omladine i sporta.

"Mladi su prepoznali poruku volontiranja. Do sada su volonteri bili uključeni u brojne društveno odgovorne akcije i to je bila prilika da pokažu šta su do sada naučili i da steknu iskustva koja će im na Univerzijadi biti dragocena", rekao je Štajner na konferenciji za novinare.

Svaki volonter će dobiti i travel karticu koja će im omogućiti različite pogodnosti iz oblasti autobuskog i železničkog saobraćaja, kao i telekomunikacija. Kartica ima pet nivoa, a nivo zavisi od dužne volontiranja i kvaliteta angažmana.

Prosečna starost prijavljenih volontera, od kojih su 66 odsto devojke, iznosi 22 godine. Prijavili su se zbog, kako su rekli, upoznavanja novih prijatelja, sticanja iskustva, ali i zbog želje da pomognu organizacuju projekta, kao i za dobrobit zajednice.

Najpopularniji sektori među volonterima su univerzitetsko selo, logistika i rad u sportskim objektima.

Univerzijada u Beogradu okupiće od 1. do 12. jula 10.000 sportista iz 140 zemalja.

Pogledajte još