Bačka: Olujni vetar i grad sravnili useve

Kako izvešava Radio-televizija Vojvodine u nevremenu je najviše stradalo Despotovo, ali su posledice leda vidljive i u Bačkoj Palanci i okolnim mestima.

PROČITAJ I: U Bosni pao sneg, u Osijeku potop

Prema nezvaničnim informacijama RTV-a, timovi protivgradne odbrane dejstvovali su u celom okrugu, ali je zbog nedovoljnog broja ispaljenih raketa na nekim mestima efekat izostao.

Obilne padavine su njive u okolini Bačke Palanke ostavile pod vodom, a procena ukupne pričinjene štete očekuje se u narednim danima

U Kulpinu je nevreme praćeno gradom počelo oko 17:45 i trajalo oko pola sata. U naselju Kulpin je grad dostizao veličinu golubijeg jajeta, dok je u nekim delovima atara bio i znatno krupniji. Vetar olujne jačine lomio je granje a u nekoliko navrata i iščupao drveće. Štete na usevima su ogromne.

Kako navodi RTV, grad je ojadio Kulu i Ruski Krstur, a u odbrani Kule od poplave u pomoć su pritekli iz Crvenke. RTV-u su se javili građani koji tvrde da je u Kuli "katastrofalno stanje". Kako kažu, ne pamti se ovakav grad.

"Grožđe je obrijano, bašte i okućnice poplavljene, usevi sravnjeni sa zemljom. Ima slomljenih prozora, roletni... Prošle godine je bila katastrofalna suša,a sad ovo... a i Kula je privredno uništena... možete zamisliti kako je ljudima", izjavio je za RTV Perica Baća.

Kako je saopštio Damjan Miljanić, direktor kulskog "Komunalca" pet stabala je izvaljeno iz korena, u Kramerovoj, Titovoj, u parku i kod lovačkog doma. Ekipa "Komunalca" je skoro do ponoći sekla i odvozila palo drveće.

U Njegoševoj ulici se izlio Begejac. Radnici Komunalca su napravili nasip kako bi sprečili dalje izlivanje.

Kod "Kulatransa" i kod kapele je izvučeno 38 cisterni vode, 23 čoveka je radilo na otčepljavanju atmosferske kanalizacije kako bi se površinske vode povukle. Bilo je angažovano svo ljudstvo i sva vozila lokalnog komunalnog preduzeća, a pritekla je i pomoć iz Crvenke.

Nevreme je, kaže Perica Baća, prošlo kroz Ruski Krstur, pa Kulu, a u Crvenki i Vrbasu nije bilo većeg nevremena.

Izvor: RTV, B92

Pogledajte još