U Bosni pao sneg, u Osijeku potop

Nevreme koje je zadesilo nekoliko gradova u Republici Srpskoj pričinilo je ogromnu štetu na usevima, dok su u Tuzli, u naselju Crvene njive u evakuisani građani zbog bojazni od kližišta.

Veliki broj klizišta u tuzlanskom naselju Crvene njiive je razlog za izmeštanje stanovništva iz kuća i stanova.

Zapadni deo grada, naselje Kreka, Solana, Miladije i Moluhe, bio je odsečen zbog vodene bujice koja je juče prekrila glavne saobraćajnice.

Voda je ušla u unutrašnjost desetina objekata, bujica je pokrila saobraćajnice, a bilo je nemoguće doći i do tuzlasnke bolnice, prenela je RT Republike Srpske.

I iznad Ugljevika sinoć se sručilo veliko nevreme praćeno kišom i gradom.

Protivgradna zaštita RS je delovala je na području Bijeljine, Bratunca, Ugljevika i Lopara. Ispaljene su 83 protivgradne rakete, a najviše na području Semberije rekordnih 59 raketa sa 31 protivgradne stanice.

Zbog zapušenih odvodnih kanala bujice su pričinile i štete meštanima naselja Ugljevik sever.

Jutros je na planini Bjelašnici pao slab sneg, a u drugim delovima BIH od juče padaju obilne kiše.

Najviše padavina zabeleženo je u istočnoj Bosni, severozapadnim i centralnim područjima.

Temperature u BiH od jutros iznose od dva do 17 stepeni.

I za danas meteorolozi najavljuju kišu, a više padavina očekuje se u severozapadnim i centralnim područjima.

Od utorka se predviđa stabilnije sunčano vreme.

I u Hrvatskoj slična situacija, a nevreme je juče poslepodne u Osijeku i okolini pričinilo ogromnu materijalnu štetu.

Postignut je istorijski "rekord" u minulih 106 godina, odnosno od kada postoje merenja, jer je za 10 minuta palo 28 litara kiše po kubnom metru, dok je dosadašnji "rekord" iznosio 25, 4 litre, rekao je osječki meteorolog Željko Lazanin na večerašnjoj vanrednoj sednici Štaba zaštite i spasavanja koju je sazvao osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo.

Gradonačelnik Bubalo je kazao da je na teren izašlo 500 ljudi, među kojima su vatrogasci i predstavnici svih službi koje saniraju posledice štete od olujnog nevremena i velike količine kiše koja ja poplavila mnoge podrume kuća. Poplavljen je i podrum osječke policije.

Otklanjaju se polomljena drveća i grane s ulica, rekao je Bubalo, dodavši da su brojne ulice bile neprohodne, a stradao je i deo tramvajske mreže, zbog čega tramvaji nisu saobraćali.

Kako je rekao stradali su i krovovi kuća s kojih su popadali crepovi i stvorene su brojne druge štete koje će se i naknadno pojavljivati.

Kao poseban problem Bubalo je naveo porast vodostaja Drave i ostalih voda, prenosi HINA.

Veliko nevreme zahvatilo je juče i pojedine delove Srbije, a jedna protivgradna raketa završila je u kupatilu leskovačke porodice.

Izvor: Agencije / Mondo

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.