Tadić: Sporazum će biti sproveden uprkos protivljenju Srba s Kosova

"Optimističan sam. Ne mislim da će Srbi sa severa Kosova dramatično izmeniti tok stvari i mislim da će se većinom implementirati sporazum, ali da li ćemo dobiti datum za početak pregovora sa EU, to je neizvesnost", rekao je Tadić za Prvu srpsku televiziju povodom današnje posete prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića severu Kosova.

Povodom razgovora Vučića s predstavnicima Srba sa severa Kosova o sprovođenju briselskog sporazuma, Tadić je naveo da je olakšavajuća okolnost za Vučićevu Srpsku naprednu stranku to što sa delom političke biznis strukture na severu Kosova nema nikakav problem.

"Oni su već ubeđeni. Njima je ostalo još ovo krilo bliže Demokratskoj stranci Srbije", kazao je Tadić.

Tadić je rekao da je podržao briselski sporazum iako nije u saglasnosti sa njegovom vizijom rešavanja pitanja Kosova.

"Veća bi šteta nastala kada bismo odbili sporazum. To (sporazum) je nova nužnost i nova realnost", rekao je Tadić.

Tadić, koji je i bivši predsednik Srbije, naveo je da je svojevremeno odbio zahtev kancelarke Nemačke Angele Merkel o poništavanju svih institucija Srbije na Kosovu i da zato briselski sporazum nije u saglasnosti s njegovom vizijom.

"Moje uverenje je da smo mogli da sačuvamo institucije Srbije na severu Kosova. Podržao sam sporazum iako nije saglasan sa mojom vizijom", kazao je Tadić.

On je izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da se oni koji su sada na vlasti u Srbiji vrate svom starom uverenju ako im više ne bude interes da Srbija ide ka EU i tako uruše demokratiju u Srbiji.

"Ako ljudima na vlasti ne bude više u interesu da idu ka EU da li će se vratiti svom starom načinu mišljenja kada su govorili - rat na Kosovu i izdajnici? Ta mogućnost ostaje otvorena", naveo je Tadić.

On je rekao i da je pitanje da li će ljudi koji su sada na vlasti svoju popularnost iskoristiti da sagledaju svoje greške.

"Da li će raspisati izbore da bi cementirali svoju popularnost, videćemo vrlo brzo", kazao je Tadić.

Izvor: Prva TV, Blic

Pogledajte još