Kako je gradonačelnik Ljubiša Simović ojadio ljude u Kraljevu

Za Simovića i još sedam osoba određen je pritvor do 30 dana. Direktor policije Milorad Veljović kaže da ovde nije kraj i da se istraga nastavlja.

Simović i Branko Đoković (nadzorni organ) su osumnjičeni da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja, a ostali za zloupotrebu položaja odgovornog lica.

Kako je „Blic” već pisao, bivši gradonačenik Kraljeva je posle zemljotresa sklopio ugovor sa konzorcijumom firmi sa preduzećem „YU Keops“ na čelu o izgradnji montažnih kuća. On je zatim firmama iz konzorcijuma dozvolio da ne rade pojedine poslove iz ugovora, a da se dogovorena cena ne umanjuje. Time je preduzeću „YU Keops“ omogućio imovinsku korist od 44 miliona dinara.

- Na osnovu ugovora o donaciji sa preduzećem „Putevi Užice“, Kraljevo je na poklon dobilo 17 tona armaturnog gvožđa koje je iskorišćeno za izgradnju montažnih kuća. Međutim, u dogovoru sa Ljubišom Simovićem, konzorcijum je od Kraljeva naplatio gvožđe skoro dva miliona dinara - navodi sagovornik „Blica” blizak istrazi.

--------------------------------------------------
Uhapšeni

1. Ljubiša Simović (52), bivši gradonačelnik Kraljeva i komandant gradskog štaba za vanredne situacije
2. Milan Mirković (56), osnivač i vlasnik preduzeća „YU Keops“ d.o.o. iz Kraljeva i odgovornog izvođača radova na izgradnji montažnih kuća
3. Branko Đoković (64), nadzorni organ nad izvođenjem radova
4. Vesna Blagojević (47), direktorka preduzeća „YU Keops“ d.o.o.
5. Vujica Kovačević (59), direktor „Ving“ o.d. iz Kraljeva
6. Darko Radulović (51), direktor preduzeća „Tehnoprofil“ o.d. iz Kraljeva
7. Gordan Lešević (48),direktor preduzeća „Lešević“ d.o.o. iz Kraljeva
8. Saša Veljović (46),vlasnik građevinsko zanatske radnje „Standard“ iz Kraljeva
9. Vladimir Petković (54),direktor preduzeća „Beton inženjering“ iz Kraljeva
10. Milutin Rebrinović (57),vlasnik zanatske radnje „Rebrinović Milutin“ iz Kraljeva
11. Milan Šekularac (47), vlasnik građevinske radnje „Drvoterm“ iz Kraljeva
12 Jovica Binić (44),direktor „Alfa i omega“
13. Gojko Bojović (58), vlasnik zanatske radnje „Ibar“
14. Dragan Dončić (44),vlasnik građevinske radnje „Građevinarstvo 2007“
15. Zoran Dončić (45), vlasnik radnje „Dončić“
16. Milutin Pavlović (55), direktor preduzeća „Pavlović MV“

Po završetku radova, konzorcijum i podizvođači ispostavili su izveštaje u kojima je prikazano da su u celosti izvedeni radovi predviđeni projektom, iako su oni bili nekompletni, izvedeni u manjem obimu ili sa jeftinijim materijalom od dogovorenog.

Građevinske dnevnike i privremene situacije koji nisu prikazavili realno stanje na terenu potpisao je Branko Đoković, koji je bio nadzorni organ, a na taj način konzorcijumu je pribavio više od 56 miliona dinara.

------------------------------------
Komadant štaba

Tadašnji gradonačelnik Kraljeva u vreme zemljotresa je postao komandant štaba za vanredne situacije, a bivši ministar Milan Marković je u ime Vlade bio koordinator za sanaciju zemljotresa u Kraljevu. Predsednik konzorcijuma za izgradnju montažnih kuća u Kraljevu bio je Milić Spasojević, predsednik opštinskog odbora DS iz Ivanjice i vlasnik preduzeća „Špik iverica”, dok je za građevinske radove, za postavljanje temelja bio zadužen Milan Mirković, vlasnik privatnog preduzeća iz Kraljeva „YU Keops” kao predvodnik konzorcijuma kraljevačkih građevinara. Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović i vlasnik preduzeća „YU Keops” Milan Mirković, koji predstavlja konzorcijum građevinskih firmi, potpisali su ugovor o izgradnji temelja i o završnim radovima na montažnim kućama koje će biti podignute u Kraljevu.

Izvor: Blic

Pogledajte još