Amfilohije predvodi odmetnute vladike

I pored toga, među strožim merama koje bi patrijarh Irinej mogao da izrekne mitropolitu i penzionisanom vladiki Artemiju zbog nastupa na mitingu o Kosovu, jedino je zabrana pojavljivanja u Beogradu.

POLARIZACIJA U SPC

Nastup dvojice vladika veterana (Amfilohija i Atanasija Jevtića) ukazao je na sve dublju polarizaciju u SPC. Najjednostavnije rečeno - na politikante, s jedne, i vladike koji su pastirski nastrojene, s druge strane, koji smatraju da je Crkva institucija koja treba da pomogne narodu, a ne da povlači političke odluke.

OD AMFILOHIJA DO FILARETA

Deo vladika koji je sklon politici svoj javni život započeli su upravo devedesetih. Osim mitropolita Amfilohija, zbog čijeg je političkog angažmana i dozvole da DSS koristi mitropoliju kao sredstvo u borbi protiv odvajanja Crne Gore doveo Crkvu na tom prostoru do borbe za opstanak, u ovoj grupi su mahom vladike sa prostora BIH, ali i inostranstva.

Vladika banjalučki Jefrem, poznat kao rečiti branitelj dela Radovana Karadžića, njegovu sliku je svojevremeno držao na zidu. Vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije osim sklonosti ka bludnim radnjama ne zaostaje u kvazipatriotskom zanosu kada god mu se ukaže prilika. Vladika Konstantin, kome je zbog pronevera novca uzet deo Eparhije srednjoevropske, i njegov brat vladika kanadski Georgije koji se slika sa šajkačama ali i u društvu žena, takođe pripadaju grupi „patriota”. Mileševski Filaret i banatski Nikanor episkopi su koji i novcem vernika koji je namenjen obnovi crkve i životu eparhije pomažu ekstremne desničare.
Sve ove vladike su protivnici „ulaska Zapada u duše Srba”, ali i Srbije u EU. Međutim, s druge strane, oni se ne libe da vide svet, a neki od njih i uživaju blagodeti demokratskih društava.

Prema saznanjima „Blica”, i po broju putovanja se izdvaja mitropolit Amfilohije. On je pre nekoliko meseci, oformljujući novu eparhiju na prostoru Južne Amerike nedeljama putovao od Argentine do Meksika, a upoznao je i Karipska ostrva. I dok oni putuju i njihovi sveštenici se otimaju za evropske i američke parohije, a Srbiji preporučuju izolaciju, istovremeno prave sve dublji jaz u kominikaciji između Crkve i države, koji preti da dovede do potpunog prekida.

POŠTENE VLADIKE
S druge strane je manje glasna, ali brojnija grupa vladika u Saboru SPC. Ove vladike nisu sklone licemerju, ne ponašaju se kao feudi u svojim eparhijama. Smatraju da Crkva mora da redefiniše svoj stav i bude uključena u društvo, ali ne i da se bavi dnevnom politikom. Ove vladike okrenute su duhovnom životu eparhija koje su im date na upravljanje i smatraju da Crkva ne sme biti smetnja napretku Srbije, niti ulasku u EU.

„Blic” je juče razgovarao sa nekoliko vladika, od kojih većina upravlja eparhijama na prostoru Srbije. Oni ocenjuju da je na mitingu ponižena Crkva i zloupotrebljena duhovnost.

- Crkva se ne može svesti na dvojicu sabraće koji su bili na mitingu bez dozvole patrijarha. Poznati u teološkom svetu, degradirali su ne samo sebe, već Crkvu, ali i skup Srba, čiji su moguće i neki opravdani razlozi ostali u senci kletvi koje su nedopustive. Čuli smo molitvu u kojoj se živi sahranjuju i tretiraju kao upokojeni. Moram da kažem da je to potpuno izletanje iz koloseka - kaže jedan od vladika, koji je zamolio da mu ne pominjemo ime.

U SENCI KOŠTUNICE

Još jedan od vladika sa prostora Srbije kaže za „Blic” da mitropolit i vladika Atanasije nisu na mitingu predstavljali ni patrijarha, ni Sinod, ni Crkvu.

- Oni su bili deo ideologije, i to u senci Vojislava Koštunice, čija je i senka sve tanja. Svedoci smo korišćenja vere u političke svrhe u ciju razjedinjavanja naroda koji je deljen na izdajnike i patriote, a što je sramno - kaže episkop.

Amfilohije
Mitropolit Amfilohije kaže da nema ničeg neprikladnog u njegovom govoru. Njegovo jučerašnje tumačenje izgovorene kletve glasi: „U Vladi treba da umre ono što je bolesno, a da vaskrsne ono zbog čega postoje Vlada i parlament.”

Dodik
Kako „Blic” saznaje, predsednik RS Milorad Dodik u poslednjem trenutku stopirao je organizovanje Srba iz RS i njihov prevoz do Beograda kako bi učestvovali na mitingu. Trebalo je da dođe preko 30 autobusa iz RS, međutim, to je u poslednjem trenutku sprečeno jer „Dodik se možda ne slaže sa sporazumom, ali ne namerava da učestvuje u rušenju vlade u Srbiji”.

Atanasije
Vladika Atanasije Jevtić u pismu koje je poslao patrijarhu i premijeru tvrdi da on nikome nije pretio već da je to bio „vapajni krik“. Iz DSS su saopštili da se protiv Amfilohija i Atanasija „vodi orkestrirana kampanja kakva nije viđena još od vremena komunizma.“

Izvor: Blic

Pogledajte još