Afera Sartid: Nekadašnji predsednik revizorske kuće se krije u Americi

Međutim, kao i u martu ove godine, Đunić nije u mogućnosti da se odazove pozivu nadležnih jer je u inostranstvu, a prema rečima njegovih prijatelja, njemu ne pada na pamet da se vrati u Srbiju!

Sedi u SAD i čeka

- Đunić je u Americi i pitanje je kad će se i da li će se uopšte vratiti! Svestan je da mu prilike u Srbiji ne idu na ruku, da je obračun s krupnim zverkama ozbiljan, tako da je zaključio da mu je najbolje da sedi u Sjedinjenim Državama dok ne vidi šta i kako dalje - kaže u razgovoru za Kurir jedan od bliskih prijatelja čoveka koji je označen kao alfa i omega privatizacije u Srbiji.Na Đunićev telefon javila se njegova saradnica i poručila da je šef na poslovnom putu, ali da ona ne zna kad se vraća.

- Ne mogu sad da stupim u kontakt s njim, na poslovnom je putu, ne znam kad će se vratiti - rekla je Đunićeva saradnica.

Odoše milioni

Ovo nije prvi put da su nadležni državni organi pokušali da stupe u kontakt s Đunićem. Prema pisanju medija, oni su to pokušali da urade i u martu, ali nisu uspeli jer su svaki put dobijali odgovor da nije u zemlji.

Zbog afere „Sartid“ u pritvoru je zadržan Nemanja Kolesar, nekadašnji šef kabineta premijera Zorana Đinđića i šef radne grupe zadužene za privatizaciju. Dosadašnja istraga je pokazala da je uvođenje „Sartida“ u stečaj bilo namerno kako bi se fabrici snizila kupovna cena.

„Sartid“ je prodat za 23 miliona dolara američkoj kompaniji „Ju-Es stil“, iako je austrijski koncern „Fest Alpine“ krajem devedesetih železaru procenio na čak 430 miliona dolara i bio zainteresovan da je kupi.

Gde je provizija
Na proceni vrednosti železare bile su angažovane dve revizorske kuće - Ekonomski institut iz Beograda i „Dilojt i Tuš“, obe povezane sa Đunićem.

Tužilaštvo ispituje ko je uzeo šest miliona dolara provizije koji su se „izgubili“ na putu od Amerike do Srbije - „Sartid“ je kupljen za 33 miliona dolara, 23 miliona je bilo u gotovini, šest miliona je dato za transakcije odnosno provizije i četiri miliona za zbrinjavanje nezaposlenih.

Izvor: Kurir

Pogledajte još