Specijalni sud: Miroslavu Miškoviću suđenje u septembru?

Advokati Miškovića, njegovog sina Marka u svojstvu vlasnika holandske firme Mera ivenst, te Mila Đuraškovića, vlasnika Nibens grupe, i ostalih osmoro saoptuženih imaće pravo i da se žale ukoliko sud odbije odgovor. Očekuje se da se ova procedura završi u dogledno vreme, a pripremno ročište bi moglo da bude zakazano u julu, dok bi eventualno suđenje počelo u septembru.

Miškovićev advokat Zdenko Tomanović i Đuraškovićevi advokati mogu da se žale i na odluku o pritvoru koji je njihovim branjenicima određen do 9. juna. Tužilaštvo se protivi njihovoj odbrani sa slobode u zamenu za jemstvo ili iz kućnog pritvora, zbog opasnosti od bekstva.

Kako je Danas objavio u decembru iz nezavisnih izvora, ubrzo pošto su Mišković i Đurašković uhapšeni, 12. decembra, Tužilaštvo je naložilo Jedinici za finansijske istrage MUP Srbije da popiše imovinu Miškovića. Tužilaštvo može sada nakon podizanja optužnice da zatraži od suda i zabranu raspolaganjem dela imovine, za koju se sumnja da je proistekla iz nezakonito stečene koristi. Međutim, nikakve potvrde još nema da će takav zahtev biti prosleđen. Kao što je poznato, o zabrani raspolaganja imovinom sud je odlučivao u procesima fudbaleru Draganu Džajiću, i biznismenu Bogoljubu Kariću, ali do zabrane nije došlo. Džajić je u međuvremenu aboliran, a Karićeva procesna situacija je nejasna.

Povodom podizanja optužnice, Miškovićev advokat Zdenko Tomanović kratko je izjavio da ona nije zasnovana na dokazima.

Ishitreno podizanje neosnovane optužnice protiv Miroslava Miškovića i njegovo pritvaranje zbog njegovog navodnog bekstva nije rezultat istrage i postojećih dokaza, nego udvaranja lošijeg dela pravosuđa novoj političkoj eliti koja to verovatno i ne traži“, kaže Tomanović, dok su iz Miškovićeve kompanije saopštili da optužnica još nije uručena advokatima, te da ne mogu da se oglašavaju tim povodom.

Izvor: Danas

Pogledajte još