NSZ: 110 zdravstvenih radnika iz Srbije našlo posao u Nemačkoj

Oglas za zapošljavanje 250 radnika iz Srbije za zdravstvenu negu u bolnicama u Nemačkoj NSZ je objavila u februaru, a rok za slanje prijava bio je 5. mart.

Kako navode u NSZ, na konkurs se prijavilo 550 zainteresovanih, koji su imali odgovarajuću dokumentaciju.

Do sada je 75 kandidata završilo petodnevnu obuku za život i rad u Nemačkoj, a očekuje se da uskoro počne obuka i za ostalih 35 radnika.

Pripremu radi Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ) i Nemačka služba za zapošljavanje, a radnici bi trebalo da tokom leta otputuju u Nemačku.

Oglas za zapošljavanje radnika je objavljen u skladu sa Sporazumom o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika, državljana Srbije, u Nemačkoj, koji je potpisan u januaru ove godine.

Tražili su se radnici koji imaju završenu srednju medicinsku školu, i to medicinska sestra-tehničar opšteg ili pedijatrijskog smera, i koji imaju položen stručni ispit.

Od kandidata se očekuje poznavanje nemačkog jezika na elementarnom nivou, a prednost su imali oni kandidati koji bolje poznaju taj jezik i imaju radno iskustvo u struci.

Uslov za učešće na konkursu bio je da su kandidati prijavljeni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje u statusu nezaposlenog lica.

Radni odnos u Nemačkoj će biti zasnovan na odredjeno vreme na poziciji asistenta za zdravstvenu negu do nostrifikacije diplome za zdravstvenog radnika.

Nakon nostrifikacije diplome, najkasnije u roku od 12 meseci, radni odnos će moći da se ugovori i na neodređeno vreme. Početna bruto plata iznosiće 1.900 evra do priznavanja diplome za zdravstvenog radnika.

Izvor: Beta

Pogledajte još