Evropski dan borbe protiv raka kože: Besplatni pregledi

Udruženje Dermatovenerologa Srbije i Euromelanoma Evrope upozoravaju na paradoksalnu činjenicu: rak kože ima jedan od najbržih porasta učestalosti u Evropi uprkos tome što je jedini koji se može otkriti pregledom golim okom, te da ga je moguće dijagnostikovati u ranoj fazi. Najčešći je kod osoba starijih od 50 godina, kao i kod osoba koje se prolongirano ili intenzivno izlažu suncu. Jedna od 6 ovakvih osoba će razviti rak kože tokom života.

Pod parolom “Ugledajte, sprečite!” Kampanja je usmerena na edukaciju, svim promotivnim alatima pomaže ljudima da nauče šta i kako da gledaju, kako bi svako mogao da prepozna potencijalni rak kože. Iako prevencija i dalje ostaje ključna, povećana učestalost raka kože ističe redovne preglede kože esencijalnim u smanjivanju rizika od raka. Štaviše, nisu svi oblici raka kože nastali kao rezultat redovnog ili intenzivnog izlaganja suncu. Euromelanoma preporučuje da svako pregleda celu kožu na svakih 3 meseca i identifikuje sumnjive promene, nove lezije ili one koje se menjaju. U slučaju sumnje, prva stanica za pacijente bi trebalo da bude lekar opšte prakse ili dermatolog. U velikom broju slučajeva rak kože može da se proširi na druge organe stvarajući ozbiljne zdravstvene probleme. Zbog toga je rano lečenje ključno.

Euromelanoma dan obeležava se 13. maja 2013. godine pod sloganom „UGLEDAJTE, SPREČITE!“ Tog dana su organizovani besplatni skrining pregledi u 20 gradova širom Srbije, u državnim klinikama i bolnicama, kao i u privatnim dermatološkim ordinacijama. Gradovi u kojima će se vršiti pregledi su: Beograd, Zemun, Subotica, Senta, Smederevo, Smederevska Planaka, Novi Sad, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Šabac, Niš, Leskovac, Prokuplje, Vlasotince, Kragujevac, Trstenik, Tutin, Užice, Čačak i Vršac. Svi zainteresovani mogu da se prijave za pregled u periodu od 7. do 9. maja, od 8 do 20h, putem besplatne telefonske linije (za pozive iz fiksne telefonije) na broj: 0800 222 888.

Kampanju organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije u saradnji sa Euromelanoma Europe i Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju (EADO), a pod pokroviteljstvom Evropske akademije za dermatologiju i venereologiju (EADV) i Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Partner kampanje je Eucerin, brend medicinske kozmetike kompanije Beiersdorf d.o.o.

Pogledajte još