Štrajk osoba sa invaliditetom

“Glađu štrajkuje šest osoba sa invaliditetom u hodniku upravne zgrade”, rekla je Tanjugu socijalna radnica Milka Milovanović koja je i predsednica sindikata SIPOS u tom preduzeću.

Preduzeće “Šumadija” ima 88 zaposlenih, od kojih su dve trećine osobe sa invaliditetom, i dok rukovodstvo optužuje Milovanovićevu da zloupotrebljava osobe sa invaliditetom, ona negira te optužbe i tvrdi da ovoga puta iza štrajka ne stoji sindikat SIPOS.

Ona je, s druge strane, optužila “sva rukovodstva u tom preduzeću u poslednjih nekoliko godina, da nenamenski troše invalidska sredstva koja opredeljuje resorno ministarstvo”.

Direktor preduzeća Milan Miladinović radnicima poručuje i “da plata mora da se zaradi” i da “zbog čestih štrajkova preduzeću nanose ogromnu štetu”.

Preduzeće “Šumadija” je krajem prošle godine dobilo novo rukovodstvo, a osobe sa invaliditetom su u martu obustavile rad tražeći isplatu zaostalih plata.

I Milovanovićeva i direktor Tanjugu su rekli da su osobe sa invaliditetom tokom poslednje jednomesečne obustave rada dobili ukupno po 20.000 dinara, i to po 5.000 dinara jednokratnu novčanu pomoć od gradske uprave, a po 15.000 dinara od ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Milovanovićeva je rekla i da u sredu ide na sastanak u resorno ministarstvo kako bi se iznašlo rešenje za probleme u preduzeću “Šumadija”.

Osobe sa invaliditetom u ovom preduzeću štrajkovale su glađu i jula prošle godine, a taj protest posle 12 dana su prekinuli pošto im je na račune uplaćeno ukupno 100.000 dinara.

Pre nego su šest radnika stupila danas u štrajk glađu, zaposleni i rukovodstvo su jedni druge optuživali da su odgovorni što su zaključane prostorije upravne zgrade, posle čega su ulazna vrata obijena bušilicom, pa su i rukovodstvo i štrajkaču glađu ušli u upravnu zgradu.

(Izvor: B92 )