Prekinuta proizvodnja Fijata 500L?

Kako piše Market voč (izdanje Volstrit džornala) Fijat je saopštio da to što nisu primili komponente predstavlja "ozbiljan problem" i izaziva "štetu" proizvođačima automobila u Italiji.

I Fijatova sestrinska firma Fijat industrijal, koja proizvodi kamione i traktore, takođe je objavila da se suspendovala proizvodnju u svojoj fabrici iz istog razloga.

Dobavljač koji pravi problema, kako piše Market voč, je Selmat grup koja se nalazi kod Torina u Italiji.

I Fijat i Fijat industrijal su morali da zaustavljaju ili stopiraju proizvodnju i ranije ove godine kada je takođe dolazilo do kašnjenja sa isporukom kompnenti Selmat grupe. To je privatna kompanija koja proizvodi plastične dolove za unutrašnjost vozila kao i panele na vratima.

Fijat je tako saopštio da je stopirao proizvodnju u fabrici u Srbiji gde se proizvodi novi 500L koji se prodaje i na američkom tržištu.

Isto se desilo i u fabrici blizu Torina, gde luksuzni sportski brend Maserati proizvodi novu verziju Quattroporte sedan-a.

Fijat industrijal je saopštio da je zaustavljena proizvodnja i u madridskoj fabrici Iveko kamioni.

Zbog svega toga Fijatove akcije su pale na Milanskoj bezri za 0,4 odsto na 4,83 evra, dok su akcije Fijat industrijal pale 0,9 odsto na 8,8 evra.

Kako piše Market voč, zvaničnici Selmat grupe nisu bili dostupni za komentar.

Izvor: B92

Pogledajte još