Dodik: Stranci su ponizili Srbe

Dodik je, gostujući u emisiji Između dve vatre na TV B92, rekao da se danas sastao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i da su popili kafu i razgovarali o aktuelnim pitanjima i sutrašnjem trilateralnom sastanku

"Mislim da imamo pravo i mi iz RS da se izjasnimo po ovom pitanju (KiM)", rekao je Dodik.

Moj odnos po tom pitanju je bio jasan, i kad su o tome ćutali i ovde - da sever Kosova ostane u sastavu Srbije, rekao je Dodik dodajući da bi situacija kada bi celo KiM ostalo u sastavu Srbije dovela do toga "da nam premijer jednoga dana bude Albanac". "Napori međunarodne zajednice za ponižavanjem srpskih zemalja neće stati samo na Kosovu", kaže Dodik.

"Kada su objašnjavali nezavisnost Kosova, onda su govorili da animozitet između Albanaca i Srba na Kosovu toliko veliki da ne mogu da žive u jednoj državi", rekao je Dodik i zapitao se šta je sada sa Srbima sa severa Kosova.

"Potpuno razumem situaciju Srba sa severa Kosova, i mi se borimo sa integralističkom politikom u BiH, mi smo sve to prošli"
, kaže Dodik.

"Ti razgovori koji oni vode sa vrhom Srbije je najbolji put", kaže Dodik.

"Ja nisam ni palio vatru ni stišavao strasti. Mislim da su nas stranci ovde ponizili, i zbog toga imam loš osećaj u stomaku"
, kaže Dodik.

On ipak naglašava da nije čovek koji o tome odlučuje. "Taj problem dugo traje, Srbi su dugo opterećeni time što se zove kosovski mit", kaže Dodik.

On dodaje da je potrebno posvetiti pažnju ljudima koji tamo žive.

"Ne verujem da će izgraditi multietničku državu, kao što neće u BiH... Ta masovna operacija nije uspela u BiH .To je jednostavno proigravanje nekog modela",
smatra Dodik. On kaže da je preživljavao slično što i Srbi sa KiM i da ih sa te pozicije razume, ali da on ne odlučuje o njima.

"Mi dramatično kasnimo u svim tim rešenjima, možda smo imali boilje rešenje nekada ranije".

Ja ne živim život na Kosovu, ali ih razumem, rekao je Dodik.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još