Amerikanci zloupotrebili seksi Nevenu Adžemović da zgrnu pare!

Da internet prevaranti ne prezaju od toga da se u cilju ostvarivanja lake i brze zarade posluže fotografijama javnih ličnosti, najbolje pokazuje primer srpske poslanice Nevene Adžemović, čiji je lik osvanuo na jednom klasičnom internet mamcu, i to američkom, piše "Telegraf".

Ne znamo da li su Ameri bili svesni toga da je Nevena srpska poslanica ili su je nasumično izabrali iz mora atraktivnih devojaka s Interneta, tek, ekipa Telegrafa pukom slučajnošću naišla je na pomenutu prevaru.

Naime, krstareći Internetom ugledali su Fejsbuk profil pod nazivom Summer Atkins s Neveninim likom, koji promoviše link do sajta moneysmade.com. A na njemu, kako su ubrzo utvrdili, korisnici mogu da zarade “leba preko pogače”.

Reč je o više nego providnoj prevari u kojoj pomenuti korisnik uz malu pomoć Neveninog fizičkog izgleda (kao očiglednog mamca za klikove) na engleskom objašnjava kako možete da zaradite 90 dolara za sat vremena, odnosno više od 250 dolara svakog dana, a da ne mrdnete iz svoje stolice za kompjuter.

Ponuda je namenjena pre svega Amerikancima, a onda, razume se, i svim ostalim zainteresovanim za brzu i laku zaradu.

- Trenutno sam u romingu. Na službenom sam putu, i nemam pojma o kakvoj prevari se radi. Iskreno, odavno sam prestala da pratim gde sve i kako stavljaju moje fotografije – objašnjava Nevena Adžemović.

Pored ovakvih i sličnih internet mamaca, u klasične oblike internet nasilja spadaju i prevare prilikom onlajn kupovine kao i krađa ličnih podataka.

Prema navodima stručnjaka, u teoriji je moguće utvrditi odgovornost stranog državljanina, pa i da se od njega nadoknadi šteta, međutim, u praksi je tako nešto teško ostvarivo. Pre svega iz pravnih, ali i tehničkih razloga – jer je teško utvrditi identitet prevaranta.

U slučaju prevara na domaćem terenu, jedina prednost je to što se prevara tretira kao krivično delo. Firme i organizacije mogu zadesiti prekršajne i druge sankcije, a uvek je moguće tražiti naknadu štete.

Prijava se predaje Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije ili Odeljenju za visokotehnološki kriminal javnog tužilaštva.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još