Pajtić i LSV napravili još goru deklaraciju!

Vladajuća koalicija okupljena oko DS glasala je za predlog deklaracije nakon usvajanja pet amandmana SVM i jednog LSV, dok je opozicija odbacila predloženu verziju, ocenivši je „gorom od prvobitnog predloga“.

Umesto da izbace spornu rečenicu, demokrate usvojile amandman LSV u kojem se kaže da je „autonomija izraz volje izražene na Narodnoj skupštini 1945. godine“

Prošla verzija deklaracije označena je kao separatistička zbog rečenice da je „autonomija Vojvodine istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije“. Pajtić je tad obećao da će izbaciti spornu rečenicu, ali je juče preko koalicionih partnera u LSV tekst uneo još goru formulaciju.

Ekstremna varijanta

Predsednik Saveta za Vojvodinu SNS Igor Mirović objasnio je da je glavni problem u amandmanu LSV, u kojem se kaže da „autonomija predstavlja izraz volje izražene na Narodnoj skupštini iz 1945. godine“.

- Ovim amandmanom dobili smo ekstremniju varijantu deklaracije jer se pokušava pokazati kako se autonomija Vojvodine crpi iz jednostranačke, komunističke skupštine. Ta odluka doneta je u vreme komunističkog jednoumlja, dok je u Vojvodini bila vojna uprava s generalom Ivanom Rukavinom na čelu, koja je sprovodila likvidacije nepodobnih Srba i Mađara. To nije Vojvodina, i to ne možemo da prihvatimo - zaključio je Mirović.

---------------------------------------------
Nema secesionizma

- U javnosti se spekulisalo da taj akt poseduje secesionističku notu. Ako su Ustav i zakoni Srbije secesionistički, onda je to i predložena deklaracija. Reč je o vapaju za poštovanje Ustava i zakona. Vojvodina jeste i biće u Srbiji, a sva ostala spočitavanja su apsolutne neistine - izjavio je Pajtić.

----------------------------------------------
Za smenu Pajtića 200.000 potpisa

- Srpska napredna stranka prikupila je 150.000 potpisa za peticiju kojom se traži povlačenje deklaracije, ostavka Bojana Pajtića i raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora. Pošto su potpise prikupljale i druge stranke, taj broj je veći od 200.000 - rekao je Mirović.

Izvor: Kurir

Pogledajte još