Ministarstvo: Mleko je bezbedno

"Svo mleko koje je do sada ispitivano, a analize se kontinuirano rade, sadrži aflatoksin ispod propisanog nivoa od 0,5 mikrograma po kilogramu. Inspekcija nije prekidala rad, sve farme se i dalje kontrolišu i tako će biti dok situacija ne bude potpuno pod kontrolom", kazao je Danilo Golubović agenciji Beta.

On je rekao da ne želi da komentariše navode potpredsednika Vlade Vojvodine Gorana Ješića, koji je juče izjavio da najnovija ispitivanja pokazuju da je mleko u Srbiji "katastrofalno loše" zbog povećanog nivoa aflatoksina, jer ta ispitivanja "nemaju validnu i stručnu podlogu".

Potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić rekao je juče i da u državi postoji "ozbiljna korupcija" po pitanju aflatoksina i mleka i najavio da će danas objaviti novu analizu mleka.
On je naveo i da iza napada na njega stoji "mlekarski lobi", ali se zapitao i ko stoji iza kampanje "Ja pijem mleko".

"Ponovo se vraćamo na priču da neovlašćena lica uzimaju uzorke i šalju na analizu u laboratoriju bez postojanja stručne procedure", rekao je Golubović i istakao da ne želi da komentariše političke istupe Ješića.

Golubović je kazao da ne zna ko je naručio aktuelnu reklamnu kampanju "Ja pijem mleko" u kojoj javne ličnosti propagiraju taj napitak, a koja je urađena nekoliko meseci nakon što je obelodanjeno da je nivo kancerogenog aflatoksina u mleku veći od dozvoljenog i nakon što je država desetostruko povećala granicu dozvoljenog nivoa aflatoksina sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu.

"Ne znamo ko stoji iza spota o mleku, niti se bavimo time ko i kako se reklamira", kazao je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede.

On je istakao da Ministarstvo poljoprivrede završava izmene Zakona o bezbednosti hrane gde će biti predviđeno u kom vremenskom periodu će se nivo aflatoksina u mleku vratiti sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu, koliko je propisano i u Evropskoj uniji, ali nije želeo da iznosi detalje.

Golubović je kazao da će se izmenama tog zakona svi aspekti bezbednosti hrane uskladiti sa stanjem na terenu, a pojačani nadzor omogućiti da Srbija ima kvalitetan i praktično primenjiv Zakon o bezbednosti hrane.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još