Posveta papiru ili A4 u 3D

Nevreme, pravi pljusak, grmi i seva... pa šta - nismo od papira (šećera)! Da, i idemo na izložbu radova napravljenih u ovom pomalo zaboravljenom i nepravedno zapostavljenom materijalu. Izložbu Vesne Žugić u Galeriji "Singidunum" naslovljenu A4 u 3D.

U Galeriji "Singidunum" malo ali odabrano društvo (došli su najhrabriji, najodaniji i najbolji) ljubitelja Vesninog dela, posle je nevreme malo minulo pa su došli i ostali i dopunili gužvu (da ne kažem malu gužvicu) do otvaranja.

A izložbu je otvorila Maja Škaljac Stanošević, kustos "Singidunuma" osvrnuvši se na genezu izloženog dela ona je pozdravila umetnicu, zahvalila joj se na divnoj izložbi, izrazila želju da ove ili ovakve radove vidimo ponovo možda i u nekoj drugoj galeriji većeg prostora, iskazala žaljenje što je umetnica najavila da je zaokruživši celinu odlučila da pređe na neku drugu temu.

Vesna nam je ukratko objasnila zašto papir, zašto 30 slova azbuke, zašto nisu poređana po azbučnom redu, zašto papir sve više postaje nostalgičan, u kojim se formatima proizvodio i proizvodi, ispričala nam anegdotu da je format 61x71 mm u stvari prvi E-mail. Pošto je to bio format pira na kom su pisane poruke i slate po golubovima. Vesna se zahvalila gostima što su došli po ovako ružnom vremenu iskazavši iskrenu želju da neće zažaliti i da će uživati u izložbi.

U katalogu urađenom u stilu izloženih radova, Vesna između ostalog kaže: "A4 u 3D" je treća u nizu posvećena papiru, materijalu lepe taktilnosti, podatnom za savijanje, ugodnom za kidanje, svilenkastom ili robusnom, providnom ili neprobojnom, zastrašujućem kada je prazan, opasnom kada je ispisan. Papiru kao mediju koji je sadržao, prenosio, čuvao celokupno civilizacijsko saznanje i iskustvo, uslovio je nastanak mnogih delatnosti, globalizaciju ideja, povezivanje ljudi, uticao na istorijska zbivanja.

Nekako čim sam dobio pres za ovu izložbu bilo mi je jasno da se radi o odličnoj, visokoizestetiziranoj (primenjenoj) umetnost. Ipak sam se više nego prijatno iznenadio kad sam (među prvima) stigao na samu izložbu.

Jasno je da je papir zahvalan i blagodaran materijal za rad i obradu, ali da se od njega može toliko toga i tako zanimljivog napraviti nisam mogao ni pretpostaviti.

Ne znam jednostavno šta da kažem, čini mi se da je ovo (A4 u 3D) ono što jednostavno treba videti i doživeti. Zato ću reći samo da je izložba otvorena od 19. do 29. maja 2009. godine.

Mi smo bili i posvetili papiru deo svog vremena, značaju papira za savremenu civilizaciju, a to se vidi dobro i na ovoj divnoj i pomalo nostalgičnoj izložbi, zaslužuje zasigurno i malo vašeg vremena, pa požurite pre nego što, nažalost, potpuno ne nestane iz naših života.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još