DIREKTNO IZ SVEMIRA: Sleteo astronaut Kris Hedfild

Hedfild, Amerikanac Tom Maršbern i Rus Roman Romanenko sleteli su danas bezbedno u kazahstansku stepu u ruskoj kapsuli Sojuz-TMA. “Bezbedno kući – natrag na Zemlju. Sa radošću se iznova prilagođavam gravitaciji. Divno je pomirisati i osetiti proleće”, napisao je 53-godišnji astronaut u svojoj prvoj poruci nekoliko sati posle sletanja.

Ruska državna televizija prikazala je snimak spuštanja kapsule koja je dotakla tlo u prvim jutarnjim satima u stepi južno od kazahstanskog grada Karaganda.

Nakon izvlačenja iz kapsule, astronauti – sva trojica na izgled dobrog zdravlja, smešteni su u specijalne fotelje postavljene u visokoj travi. Ekipe za doček su ih zatim pokrile specijalnim termičkim ćebadima i ponudile im čaj.Nakon medicinskog pregleda, Romanenko će odleteti u Moskvu, dok će Hedfild i Maršbern otputovati u Hjuston.

Tokom svog šestomesečnog boravka na MŠ, Hedfild je držao pažnju javnosti svojim redovnim porukama na Tviteru. Šaljući zanimljive i zabavne sadržaje, kanadski astronaut je svetu pružio dosad neviđeni uvid u svakodnevni život na svemirskoj stanici i omogućio mu da vidi spektakularne svemirske prizore.

U poslednjoj, oproštajnoj poruci sa MŠ, Hedfild je poslao snimak svoje, “kosmičke” verzije pesme “Space Oddity” u kojoj na akustičnoj gitari, u bestežinskom stanju, 370 kilometara daleko od Zemlje, peva čuveni hit Dejvida Bouvija.

Snimak je doživeo ogroman uspeh na JuTjubu – za samo dva dana imao je više od 5,5 miliona pregleda, učinivši od Hedfilda planetarnu zvezdu. Koristeći moć društvenih mreža efikasnije od bilo kog astronauta pre njega, Hedfild može slobodno reći da je postao najpoznatiji astronaut od vremena Nila Amstronga i Baza Oldrina.

Tvitujući pod nadimkom Cmdr_Hadfield, inspirisanim naučnofantastičnom serijom “Zvezdane staze”, kanadski astronaut je slao spektakularne snimke Zemlje viđene iz svemira i dozvolio svetu da upozna pojedine aspekte života na MŠ kao što je jednje i pranje veša u bestežinskom stanju.

Rođen 1959. na farmi na jugu kanadske provincije Ontario, Hedfild je bio pilot ratnog vazduhoplovstva pre nego što je među 5.000 kandidata 1992. izabran za jednog od četvorice novih kanadskih astronauta.Ovo je bila njegova treća misija u svemiru.

Prvu je obavio 1995. na nekadašnjoj ruskoj orbitalnoj stanici Mir, a drugu na MŠ-u u aprilu 2001.U Hedfildovoj zvaničnoj biografiji, koju je objavila Kanadska svemirska agencija, nabrojena su sva polja interesovanja ovog neobičnog astronauta koji pored istraživanja svemirskih prostranstava voli da “skija, svira gitaru, peva, jaše, piše, trči i igra odbojku i skvoš”.

Izvor: Kurir