Neverovatna fotografija: Fenomen "Rođenja pod velom"

Dr. Aris Tsigris napisao je komentar: "Retka slika ... Veoma retka tačnije.... Posle porađanja carskim rezom, dok je posteljica netaknuta, beba još nije shvatila da je rođena... To je kao da je još u materici, fenomen je poznat kao ''Rođenje pod velom" i porođaj je češći ali podjednako redak kod prevremeno rođenih beba. Novorođenče je potpuno zatvoreno u posteljici, i ne sme se ostaviti u plodovoj vodici jer počinje da diše odmah po skidanju "vela", kada placenta nastavlja da hrani bebu krvlju, priroda prevazilazi sama sebe, ostavljajući bez daha čak i lekare".

Zanimljivi podaci "rođenja pod velom":

- "Pod velom" su se rodili i Sigmund Frojd i Napoleon Bonaparta.

- Kod nekih naroda u Zapadnoj Africi bebe rođene sa posteljicom smatraju se posebnim, "darovitim", a njihova posteljica se čuva.

- Evropljani mornari su čuvali posteljicu kao znak sreće, a smatralo se i da donosi novac.

- Posteljica nije opasna, i lekari je mogu lako ukloniti bez da povrede bebu.

Carski rez (sectio caesarea) je hirurški zahvat koji podrazumeva pravljenje reza na trbuhu i na materici i porođaj bebe kroz taj rez. Može biti planiran, kada se unapred zna da postoji nemogućnost vaginalnog porođaja, ili hitan, kada u toku porođaja dođe do pojave komplikacija zbog kojih je suviše opasno završiti porođaj vaginalnim putem.

Procenat trudnica koje se porode carskim rezom kreće se oko 20-25% kod nas, i raste tokom proteklih godina
. Carski rez je operacija kod koje se otvara trbušna šupljina, i zbog toga kao način završavanja porođaja nosi veći rizik po trudnicu od vaginalnog porođaja, veća je mogućnost pojave infekcije, jakog krvarenja, povreda unutrašnjih organa, tromboembolije, itd.

Pogledajte još