Vučiću i Dačiću poručeno u Moskvi: Ne dirajte nam Srbijagas

Dačić i Vučić u Moskvi nisu dočekani na najvišem nivou koji odgovara njihovim funkcijama jer su izostali sastanci sa predsednikom Vladimirom Putinom i premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Mada, kako navodi izvor “Blica”, oni su sa ruskom stranom razgovarali o onome što je prethodno već dogovoreno sa predsednikom Putinom. Saznanja “Blica” posredno je potvrdio premijer Dačić, ali nije želeo da ih komentariše dok potpredsednik Vučić nije odgovorio na naše pozive.

- Za Moskvu je neprihvatljivo to što se u planu ministarke energetike Zorane Mihajlović o reorganizaciji “Srbijagasa” drastično menja ovo javno preduzeće koje je za rusku stranu garant izgradnje gasovoda “Južni tok”. A najveći problem je to što se ovim planom u “Srbijagas”, pa i u projekat „Južnog toka“ uvodi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) - objašnjavaju izvori “Blica”.

Kako je ministarka Mihajlović izabrana za guvernerku EBRD za Srbiju, Moskva ne želi da bilo koja druga banka, sem njihove, ima uvid u finansije u projektu “Južni tok” i da kontroliše ruskog investitora. To je i bio jedan od razloga što su Rusi insistirali da budu većinski vlasnici zajedničnog preduzeća koje će graditi “Južni tok”.

Iako ministarka Mihajlović tvrdi da je dobila podršku ministarstva za program rekonstrukcije ”Srbijagasa” i da će se ova tema uskoro naći na sednici Vlade, naš izvor kaže da se to neće dogoditi i dodaje da je “premijer Dačić već dva puta sprečio da plan rekonstrukcije ‘Srbijagasa‘ dođe na dnevni red sednice Vlade”.

Dušan Bajatović: Na sednici Vlade razmatraće se moj plan
Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović juče je izjavio da će Vlada Srbije raspravljati o njegovom planu rekonstrukcije tog javnog preduzeća. - „Srbijagas“ će uskoro dati svoju verziju projekta restrukturiranja, na kome se radi već dve godine, o čemu će raspravljati Vlada Srbije - kaže Bajatović.

Izvori “Blica” nisu mogli da preciziraju kako Moskva vidi rešenje velikog duga “Srbijagasa” koji iznosi gotovo milijardu evra.

Premijer Dačić je na poslednjem susretu sa Putinom dogovorio da ruska strana preko svojih banaka finansira čitav projekat “Južnog toka” u vrednosti od 1,8 milijardi dolara, što bi bilo vraćeno kroz dobit od transporta gasa koji Srbija ne bi ubirala tri-četiri godine.

Prvomajski put u Moskvu nije bio ni jedini ni prvi ovakav odlazak lidera iz Srbije u Moskvu, koja želi da o svim planovima Srbije i o narednim koracima, pre svega vezanim za investicije, čuje neposredno i od Dačića i od Vučića. Moskva se o svim događanjima i odlukama Srbije obaveštava iz prve ruke.

Tako su Dačića čim se vratio sa briselskih razgovora nakon parafiranja sporazuma sa Prištinom, sačekala dva Putinova savetnika. Oni su došli da lično od Dačića da provere informacije koje su tog dana dobijali od ministra rudarstva Milana Baćevića da je predsednik Tomislav Nikolić protiv postizanja sporazuma Beograda i Prištine. Dačić ih je razuverio.

Izvor: Blic

Pogledajte još