Užice: Bilo je propusta u radu bolnice

Dve prijave

- Propusta je očigledno bilo, ali se oni sad ne mogu dovesti u direktnu vezu s posledicama, odnosno s dva smrtna slučaja - rekla je ministarka posle obilaska odeljenja na kojem trenutno leži troje pacijenata kod kojih je dijagnostikovana klostridija.

Ona je napomenula da je zbog određenih propusta u radu Ministarstvo zdravlja podnelo dve prekršajne prijave protiv te zdravstvene ustanove, a rezultati rada nadležnih kontrola i inspekcija biće poznati narednih dana.

Upitana da li će biti podnete i druge prijave prema određenim licima u bolnici, ministarka zdravlja rekla je da će biti i drugih sankcija ukoliko se utvrdi da su napravljeni propusti.

- Ako se ustanovi da je bilo propusta u radu na štetu pacijenata, niko neće biti aboliran i izbeći kaznu - rekla je ministarka.Ona je naglasila da ukoliko unutrašnja i spoljna kontrola kvaliteta rada, koju je naložila zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja, utvrde da je takvih propusta bilo, porodice preminulih pacijenata „imaće puno pravo da tuže Opštu bolnicu“.

Moguća je smrt

- Intrahospitalne infekcije se dešavaju, ima ih dosta i u drugim ustanovama u Srbiji. Smrt od njih je sasvim moguća, očekivana, takve posledice nisu ni nemoguće niti retkost - rekla je ministarka.

--------------------------------------
Klostridija u 12 slučajeva

Od proglašenja epidemije 24. aprila ove godine, u užičkoj Opštoj bolnici dijagnostikovano je 12 slučajeva infekcije klostridijom. Na odeljenju ortopedije umrlo je dvoje pacijenata, kod kojih je ova bakterija potvrđena, još dvoje imali su prolivastu stolicu, ali kod njih klostridija nije nađena, dok kod četvoro pacijenata koji su u ovom periodu umrli nije bilo nikakvih simptoma prisustva klostridije - kaže direktorka Opšte bolnice u Užicu dr Jelena Raković Radovanović.

Izvor: KURIR

Pogledajte još