Rast proizvodnje 78 procenata

U prvih šest meseci 2006. godine kompanija „Nektar“ iz Bačke Palanke učvrstila je lidersku poziciju u proizvodnji voćnih sokova i nektara na teritoriji Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a ujedno je, prema rečima izvršnog direktora Bojana Raduna, i apsolutno najveći prerađivač i otkupljivač voća u jugoistočnoj Evropi.
O uspešnom poslovanju u prvoj polovini ove godine svedoče, pre svega, podaci o rastu proizvodnje i prodaje gotovih proizvoda od 78 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ostvaren je izvoz u vrednosti 3,9 miliona evra i to gotovih proizvoda, kaša i koncentrata. Vrednost izvoza je za 85 odsto veća u odnosu na prvih šest meseci prošle godine. Direktor Radun očekuje da će ukupni izvoz „Nektarovih“ proizvoda u 2006. godini biti veći od 10 miliona evra i da će učestvovati sa 20 odsto u ukupnom prihodu. Početkom 2006. godine kompanija je završila nekoliko investicija koje su rezultirale i povećanjem asortimana sa nizom novih proizvoda. Tako su, recimo, voćni napici „mambo“ za kratko vreme zauzeli značajnu poziciju na tržištu. „Nektar“ je počeo i proizvodnju svog prvog energetskog napitka „buster“ (booster) koji se za tri i po meseca izborio za deset odsto tržišta Srbije kada je u pitanju ova vrsta napitaka. Radun priznaje da je kompanija dve godine kasnila sa početkom proizvodnje sokova i nektara u staklenim flašicama za ugostiteljstvo, ali su sada i u one u njihovoj ponudi, dok su sa proizvodnjom voćnih nektara u limenkama startovali prvi u Srbiji. Novi proizvod iz prve polovine 2006. godine je i „tomatelo“ u pakovanju od pola litra.
U okviru ovgodišnjeg otkupa i prerade voća, „Nektar“ je otkupio preko 1.500 tona jagoda (55 odsto ukupne ponude na tržištu), oko 6.500 tona višnje i oko 1.000 tona kajsije, čiji je rod podbacio, pa će kompanija morati da pronađe dodatne izvore snabdevanja da bi se obezbedile dovoljne količine ove vrste voća za celu godinu. U planu je, naime, nabavka kajsije iz zemalja južne Evrope, ali i iz južne Afrike. Otkup breskve počeo je ovih dana, a plan je da se otkupi preko 5.000 tona. Takođe, počinje i otkup borovnice. Prema rečima izvršnog direktora Bojana Raduna, „Nektar“ namerava da ojača primarnu proizvodnju, kupovinom poljoprivrednog zemljišta. Namera im je da kupe poljoprivredni kombinat „Budućnost“ iz Bačke Palanke sa 3.000 hektara. Međutim, jasno im je da će i tada sa svojih imanja moći da zadovolje tek oko deset odsto potreba za sirovinama. Zato se stalno traže novi izvori sirovina, pa se u okviru izvozne ekspanzije na rumunsko tržište planira i otkup voća iz te zemlje.
− Naš strateški interes ostaje izvoz u zemlje regiona, pored BiH i Makedonije, tu je sada i Rumunija. Do kraja godine otvorićemo kancelariju u Bukureštu i početi sa prodorom na rumunsko tržište. Inače, naši sokovi su stigli na brojna tržišta, ali se u većini slučajeva izvoze manje količine. Već godinu i po dana imamo stabilnog kupca iz Hongkonga koji distribuira robu i u susedne zemlje. Imamo kupce i u Australiji, SAD, Kanadi. Bili smo nedavno i na najvećem sajmu hrane u Njujorku, gde su za naše proizvode interes iskazali kupci sa Zapadne obale i sa Floride, dok kupce sa Istočne obale već imamo. Takođe, imamo kupce i u više evropskih zemalja, a nastojaćemo da pojačamo izvoz u Rusiju − kaže Radun.
U „Nektaru“ planiraju da i u drugoj polovini godine na tržište izbace nove proizvode kao što su 100 odsto voćni sokovi u „tetra prizma“ pakovanju pod brendom „Nektar lajf“ (Nectar Life). Proizvodnja i plasman ovog soka omogućeni su zahvaljujući novim sistemima kvaliteta, kako u preradi voća, tako i u procesu proizvodnje, što je, doprinelo i povećanju nivoa dosadašnjeg kvaliteta. Iz „Nektara“ najavljuju i sok „antistres 2“, sa novim osvežavajućim ukusom, u kombinaciji crnog grožđa, kupine i ribizle, sa dodatkom kamilice i matičnjaka. U pripremi je i proširenje game proizvoda pod brendom „tomatelo“. Kompanija trenutno ima preko 450 zaposlenih koji rade na četiri lokacije. Centrala i sedište firme su u Novom Sadu, dok je osnovna proizvodnja gotovih proizvoda i deo proizvodnje poluproizvoda u Bačkoj Palanci. Kompanija je vlasnik i fabrike za proizvodnju voćnih koncentrata i kaša u Vladičinom Hanu koja ima uveden „hasap“ (HACCP) sertifikat. (“Pregled”)

Pogledajte još