Beogradski fantom - legenda sedamdesetih

Beogradski fantom je urbana legenda o dečku koji je ukrao beli Porše i noćima, ludom vožnjom po centru grada prkoseći policiji, na radost mnogobrojnih građana koji su navijali za njega. U vreme strogog državnog režima ova atrakcija bila je veliki incident i vlasti su žurile da uklone „fantoma“ pre nego što se predsednik Josip Broz Tito vrati u zemlju sa samita nesvrstanih u Havani.

Ekscentričan momak glavnog grada koji je sedamdesetih godina vratolomnim vožnjama jurio od Slavije do Kalemegdana u ukradenom Poršeu i izluđivaoivao policiju, zvao se Vlada Vasiljević. Nadimak „Fantom“ dobio je verovatno zato što niko nije znao ko je taj čovek, zašto to radi i zato što policija nije uspevala da ga uhvati.

Sve ovo se događalo 1979. godine dok je Tito bio na Kubi. Socijalni život u Beogradu bio je dosadan, organizovan kao i sve ostalo. Fantom se ovim vožnjama suprotstavljao sistemu. Tačno se znalo u koje će vreme Fantom projuriti kroz centar grada, a ljudi su se okupljali svake večeri u isto vreme i čekali da vide ovu legendu. Petnaest dana harao je ulicama grada u ukradenom Poršeu kako su neki mislili Gorana Bregovića. Međutim auto je bio vlasništvo tadašnjeg tenisera Ivka Plećevića.

Svakodnevno se poigravao sa policijom i priča se da je izdato naređenje da se Fantom mora pod hitno uhvatiti živ ili mrtav. Policija je postavila dva autobusa i blokirala ulicu na koju su ga navukli. Fantom je pokušao da prođe pored jednog od autobusa ali nije uspeo. U trenutku kada je policija pokušala da ga ga uhapsi, pritrčao je veliki broj Fantomovih obožavalaca i sprečio ih u tome, pa je Fantom tako uspeo da pobegne.

Beogradski Fantom - Vlada Vasiljević je uhvaćen i u zatvoru se ponašao izuzetno korektno, poštujući kućni red. Bio je srednjeg rasta i svakodnevno je radio sklekove, da bi ostao u fizičkoj kondiciji. Jednog dana, posle posete njegove sestre, Vlada Vasiljević je kroz prozor pobegao iz CZ-a. Tri dana kasnije se sam vratio u zatvor. Stražarima je po povratku rekao da je morao da obavi jos jednu noćnu vožnju, da policija ne misli kako ga je pobedila. Za kaznu je dobio 30 dana u samici. Posle toga Fantom je bio zatvorenik bez mane. Izašao je na slobodu, ali je stradao u jednoj staroj Ladi, kada je sleteo sa druma kod Požarevca.

Kasnije, 2006. godine, snimljen je i film o ovoj legendi beogradskog asfalta.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.