Padaju dve najjače evropske ekonomije

Tehnički, Francuska je u recesiji pošto je njen BDP opao u toku poslednja dva uzastopna kvartala, objavio je francuski Institut za statistiku i ekonomska istraživanja INSEE.

Francuska vlada je, međutim, potvrdila prognozu rasta od 0,1 odsto za 2013, uprkos negativnom rezultatu u prvom tromesečju, očekujući pozitivni preokret u drugoj polovini godine.

List podseća i da je kupovna moć francuskih domaćinstava u 2012. zabeležila rekordni pad od 0,9 odsto.

Francuska se, uz Nemačku smatra zemljom s najjačom ekonomijom i jednom od najstabilnijih članica Evropske unije. Ta zemlja međutim ima i rekordnu stopu nezaposlenosti, kao i vrlo nizak stepen poverenja proizvođača i potrošača.

Stopa nezaposlenosti dostigla je 10,6 odsto,
a očekuje se da će do kraja ove i tokom naredne godine još više porasti.

Službeni rezultati, koje je Eurostat objavio juče, pokazuju da kriza sve žešće napada i najjaču ekonomiju EU - Nemačku. Iako su prve projekcije predviđale rast ekonomije za 0,3 odsto u prvom tromesečju ove godine, taj rast je samo 0,1 odsto.

Ono što je još značajnije je da je nemačka ekonomija, u odnosu na prošlu godinu zabeležila pad od čak 1,4 odsto, što je vlast obrazložila velikim štetama koje je prouzrokovala oštra i duga zima.

Evropska komisija predviđa pad od 0,4 odsto na nivou cele evrozone. Zbog toga je centralna banka početkom maja smanjila kamate na rekordno nizak nivo od čak 0,5 odsto, kako bi stimulisala ekonomski rast, ali ni taj potez zasad nije doneo rezultate.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još