Akcija "Dijamanta" 13.824 dinara

U periodu od 17. do 20. jula na Beogradskoj berzi ostvaren je obim prometa od 980,6 miliona dinara, odnosno 11,8 miliona evra. Akcijama je trgovano u iznosu od 823,4 miliona dinara, dok je preostalih 157,3 miliona dinara, odnosno 1,9 milion evra, ostvareno u trgovanju obveznicama RS.

Pozitivan trend kretanja vrednosti indeksa Beogradske berze koji se očitava nakon majskog pada nastavljen je i u toku prethodne nedelje, tako da oba indeksa završavaju posmatrani period sa vrednostima višim u odnosu na početak perioda. Konkretnije, indeks BELEX15 beleži porast od 51,54 indeksni poen, odnosno 4,61 odsto, i u četvrtak, 20. jula trgovački dan za ovaj indeks je završen na nivou od 1.169,98 indeksnih poena. Istog dana u toku trgovanja zabeležena je i istorijski maksimalna vrednost ovog indeksa na nivou od 1.171,22 indesknih poena. Nakon više od mesec dana indeks BELEXfm ponovo prevazilazi nivo od 1.700 indeksnih poena, i posmatrani period završava na nivou od 1.700,35 indeksnih poena, što je za 1,40 odsto više u odnosu na početak nedelje.

Posmatrano po pojedinačnim hartijama od vrednosti, najveći dobitnici u ovom periodu bili su akcionari fabrike ulja Dijamant iz Zrenjanina, čija je cena porasla za 20,21 odsto, i nedelju završila na nivou od 13.824 dinara po jednoj akciji. Porast cena od preko 19 odsto na nedeljnom nivou zabeležile su akcije još tri preduzeća: Imtel computers a.d. Beograd, Tamnavac a.d. Ub i građevinsko preduzee Planum iz Beograda. S druge strane najveći pad cene od preko 35 odsto zabeležen je za akcije preduzeća Podunavlje iz Beočina, koje se bavi trgovinom na veliko i malo. Ovonedeljna trgovanja akcijama ovog preduzeća istovremeno su i prva njihova trgovanja na Berzi. Najtrgovanije akcije u prethodnom periodu svakako su akcije Energoprojekt holdinga iz Beograda, kojima je trgovano u iznosu od pribiližno 220 miliona evra, a poslednja cena je iznosila 860 dinara po jednoj akciji. Promet od preko 100 miliona dinara zabeležen je i za akcije Nacionalne štedionice iz Beograda.
Od ukupnog broja od 118 različitih emisija akcija koje su istrgovane u periodu od ponedeljka do četvrtka njih 36 zabeležilo je porast cena, 28 pad cena, dok je preostalih 54 trgovano po istim cenama u ponedeljak i četvrtak. Strani investitori su u posmatranom periodu u trgovanju akcijama učestvovali sa 44,02 odsto. Kada je reč o trgovanju obveznicama RS u prethodnom periodu ostvaren je promet od 157,3 miliona dinara, a najtrgovanije su bile obveznice serije A2016, koje su jedine ostvarile obim prometa od preko 30 miliona dinara, dok ostale serije beleže obim prometa manji od 25 miliona dinara. Strani investitori su u trgovanju obveznicama RS učestvovali sa tek neštvo više od 8 odsto.

Poslednjeg dana nedelje, u petak, 21. jula 2006. godine, Beogradska berza je u skladu sa Zakonom i aktima Berze privremeno obustavila trgovanje svim hartijama od vrednosti. Obustava je izazvana problemom tehničke prirode koji je nastao na komunikacionoj infrastruk− turi, usled čega nije bilo moguće obezbediti trgovinu hartijama od vrednosti na način koji omogaćava svim učesnicima u trgovini hartijama od vrednosti da mogu istovremeno, ravnopravno i pod jednakim uslovima ispostavljati naloge za trgovanje na Berzi. Stručne sluzbe Berze su u toku dana pokušale aktiviranje kako glavnih tako i rezervnih uređaja, ali aktiviranje pomenutih uređaja nije bilo moguće na način koji obezbeđuje ispunjenje uslova utvrđenih Zakonom, podzakonskim aktima i aktima Berze. Nakon sprovođenja svih neophodnih kontrolnih radnji, javnost će biti obaveštena o uzrocima koji su izazvali privremenu obustavu trgovanja na Berzi, kao i o preduzetim merama. (“Pregled”)

Pogledajte još