Hag: Presuda Stanišiću i Simatoviću 30. maja

Stanišića (62) i Simatovića (62) optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila (1991-95), a presuda će biti izrečena krajem maja, saopšteno je danas u Hagu.Ta krivična dela u optužnici su kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

U završnoj reči kojom je suđenje u januaru okončano, tužilaštvo je zatražilo da Stanišiću i Simatoviću bude izrečena kazna doživotnog zatvora.

Odbrane su tražile da optuženi budu oslobođeni, tvrdeći da tužioci nisu dokazali njihovu krivicu ni po jednoj tački optužnice.

Prema optužnici, Stanišić i Simatović su organizovali, opremali,obučavali, finansirali i imali kontrolu nad "crvenim beretkama" i drugim srpskim paravojnim formacijama, poput "Tigrova" Željka Ražnatovića-Arkana i "Škopriona" - koje su činile zločine nad Hrvatima i Muslimanima u SAO Krajini, Istočnoj Slavoniji i različitim delovima BiH.

Svi zločini, po optužnici, bili su počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa delova teritorija Hrvatske i BiH, koji bi zatim bili uključeni u ujedinjenu srpsku državu.

Stanišić i Simatović koji je komandovao "crvenim beretkama" na terenu u Hrvatskoj i BiH, "značajno su doprineli" tom zločinačkom poduhvatu na čijem je čelu bio tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, a u kojem su, izmedju ostalih, učestvovali Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Milan Martić.

Pored masovnih zločina nad nesrbima u Istočnoj Slavoniji, Kninskoj krajini, Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu, Stanišiću i Simatoviću na teret se stavlja i streljanje šest mladić Muslimana iz Srebrenice, koje su 16. jula 1995. počinili pripadnici "Škorpiona".

Počinioci su zločin snimili, a taj film je prvi put prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Tribunalom 2006. nakon čega su pripadnici "Škorpiona" uhapšeni i osuđeni u Srbiji.

Po tužiocima, "Škorpioni" su od 1991. bili pod kontrolom Stanišića i Simatovića koji su ih koristili za "specijalne operacije" u Hrvatskoj i BiH.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavili da nisu krivi.

Suđenje je počelo, posle jednog neuspešnog pokušaja, u junu 2009, a izvođenje dokaza završeno je 17. septembra 2011. Tužioci su pred
sudije izveli 62 svedoka, a u odbranu optuženih iskaz su dala 33 svedoka.

Više puta pre i tokom procesa, Tribunal je optužene puštao na privremenu slobodu.

Izvor: Beta

Pogledajte još